Vleesverkoop stijgt in Week Zonder Vlees

vlees-pixabay

Supermarkten verkochten tijdens de Week Zonder Vlees niet alleen meer vleesvervangers, maar ook meer vlees. Dat meldt Distrifood.

In maart meldde de Stichting Nationale Week Zonder Vlees nog dat ze dit jaar hun ‘impact hebben verdubbeld’ ten opzichte van vorig jaar. De stichting meet dat aan het aantal deelnemers dat zich inschreef: 57.600. Ook de commerciële partners waren enthousiast, want de supermarkten sleepten zo’n €1,2 miljoen aan extra omzet uit de verkoop van vleesvervangers. De verkoop van vleesvervangers steeg met 81 procent. Dat blijkt uit cijfers van IRI.

Week met veel vlees

Die ‘impact’ waar de stichting het over heeft valt echter niet te merken aan de verkoop van vlees. Die daalde niet, maar steeg zelfs met een procentje in de betreffende week. Volgens IRI kwam dat waarschijnlijk omdat er die week meer vlees in de bonus was dan gemiddeld. De eventuele klimaatwinst van mensen die een weekje geen vlees aten, werd dus teniet gedaan door de supermarkten zelf. Hun enthousiasme voor de Week Zonder Vlees wil blijkbaar niet zeggen dat ze streven naar lagere vleesconsumptie. Misschien valt er toch wat te zeggen voor de mening van de branchevereniging COV dat de Week Zonder Vlees vooral reclame is voor vleesvervangers.

Lees ook
Nestlé maakt plantaardige ‘bacon cheeseburger’

Nestlé maakt plantaardige ‘bacon cheeseburger’

Met de ontwikkeling van plantaardige ‘bacon’ en een veganistisch alternatief voor kaas heeft Nestlé alle ingrediënten in huis voor een plantaardige spek- en kaasburger. Er ging flink wat onderzoek vooraf aan de veganistische plakjes kaas en bacon. Volgens Nestlé wordt de bacon knapperig en iets taaier wanneer je hem bakt,...

Voorbij plantaardig: gist vervangt de koe als eiwitbron

Voorbij plantaardig: gist vervangt de koe als eiwitbron

Vee fokken is slecht voor het milieu, dus alternatieven voor vlees vliegen tegenwoordig uit de schappen. Maar de verbouwing van soja, de basis van veel van deze alternatieven, levert ook geen klimaatwalhalla op. Biotechnologen zijn inmiddels een paar stappen verder, met hulp van micro-organismen. Als het aan Amerikaanse Perfect Day ligt, dan komen...

Vleesconsumptie iets gestegen

Vleesconsumptie iets gestegen

Het totale verbruik van vlees en vleeswaren per hoofd van de bevolking in Nederland bedroeg in 2018 iets meer dan 77 kg karkasgewicht. Deze hoeveelheid ligt ruim een halve kilo boven het verbruik in 2017.