Voeding in oktober 14% duurder dan vorig jaar
Consumentengoederen en -diensten waren in oktober 14,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In september was de inflatie 14,5 procent. De prijsontwikkeling van energie had een neerwaarts effect op de inflatie, voeding zorgde voor een verhogend effect.
Prijzen van voedingsmiddelen namen verder toe in oktober. Voeding was 14,0 procent duurder dan in oktober 2021. In september was de prijsstijging op jaarbasis 12,8 procent. Deze stijging kwam met name door brood, granen en zuivel.
De inflatie wordt door het CBS elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens.
Bron: CBS
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Foodwatch: ‘Meer transparantie nodig bij krimpflatie voedingsmiddelen’
Consumentenorganisatie Foodwatch is een nieuwe actie gestart waarin wordt geëist dat voedselproducenten en supermarkten duidelijker op de verpakking moeten communiceren wanneer een levensmiddel qua inhoud minder is geworden. In de uitzending van consumentenprogramma Radar van maandag 27 februari gaf de voedselwaakhond tekst en uitleg over het actuele...
Groei omzet voedingsmiddelenindustrie in laatste kwartaal 2022
In het vierde kwartaal van 2022 groeide de omzet van de totale Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen een omzetgroei van 18,8 procent voor voedings- en genotmiddelenindustrie ten opzichte van 2021. Deze stijging is met name te danken aan hogere prijzen.
ING signaleert tweedeling binnen de industriële sector
Gert Jan Braam, Sector specialist Industry van ING Sector Banking signaleert een al langer dalende trend in de productie van de Nederlandse industrie en een tweedeling binnen de sector.