Waarom je geen koekjes kunt bakken van Ben & Jerry’s Cookiedough

cookie dough

De bloem in rauw koekjesdeeg kan je ziek maken. Dat is een verrassende ontdekking.

Door Anneloes van Boven - Foodlog

Van het aflikken van je beslaglepel kan je flink ziek worden. Tot nu toe overheerste de gedachte dat het rauwe ei in koekjesdeeg of cakebeslag daar verantwoordelijk voor is. Nieuw onderzoek wijst uit dat ook de bloem die je gebruikt de boosdoener kan zijn.

Amerikaanse wetenschappers onderzochten een voedselinfectie-uitbraak uit 2016 van Shiga toxine producerende E. coli bacteriën (STEC's). De gemeenschappelijke factor die de patiënten verbond bleek te zijn dat zij allemaal rauw beslag - van taartbeslag via brooddeeg tot cookiedough - geproefd hadden waarvoor ze bloem van hetzelfde merk gebruikt hadden.

Die ontdekking leidde uiteindelijk tot het terughalen van miljoenen kilo's bloem.

In de New York Times legt Marguerite Neill van Brown University uit dat dit een nieuwe ontdekking is: "eerder leek het onaannemelijk dat een droog poeder dat maandenlang bewaard kan blijven levende micro-organismen bevat die de bloem zelf niet bederven, maar iemand nog wel ziek kunnen maken."

De producent onderschrijft het advies om geen rauw beslag te eten. Een woordvoerder geeft aan dat ze de bloem geen hittebehandeling kunnen geven voor het verpakken omdat dit onder meer de rijs-eigenschappen zou beïnvloeden. Neill zegt daarom dat je ook je handen goed moet wassen nadat je met bloem hebt gewerkt. Als je door likken aan beslag een besmetting kunt oplopen, dan gebeurt dat net zo gemakkelijk via handen die er in contact mee zijn geweest.

Het advies geldt overigens niet voor het 'cookiedough' dat bijvoorbeeld in ijs (Ben & Jerry's!) toegevoegd wordt. Dat is niet alleen gepasteuriseerd maar ook nog eens met hitte behandeld voor het in het ijs gaat. Probeer er maar eens een koekje van te bakken, dat lukt gegarandeerd niet.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Terughaalactie Polderlam lamskoteletten door Coop Supermarkten

Terughaalactie Polderlam lamskoteletten door Coop Supermarkten

Na de terughaalactie van de lamskoteletten van Plus Supermarkten deze week, haalt ook Coop Supermarkten lamskoteletten uit de schappen. In de Polderlam lamskoteletten is tijdens een controle de ziekteverwekkende E. coli aangetroffen. Polderlam lamskoteletten Het gaat om het volgende product: Polderlam lamskotelleten 250 gram Houdbaarheidsdatum tussen...

Belangrijke veiligheidswaarschuwing Plus Lamskoteletten

Belangrijke veiligheidswaarschuwing Plus Lamskoteletten

Uit voorzorg haalt Plus supermarkten de Plus lamskoteletten uit de schappen. Tijdens een controle is er in een verpakking een ziekteverwekkende E. coli aangetroffen. Plus adviseert consumenten dringend om dit product niet te eten. Plus Lamskoteletten Het gaat om de volgende twee producten: Plus lamskoteletten 250 gram houdbaarheidsdatum 07-07-2017...

Verboden chemisch gebleekte tarwe uit de schappen na actie Foodwatch

Verboden chemisch gebleekte tarwe uit de schappen na actie Foodwatch

Winkelketens Jumbo, Spar, Hoogvliet en Jamin hebben na een waarschuwing van foodwatch verschillende producten uit hun assortiment gehaald waarin chemisch gebleekt tarwemeel en bloem is verwerkt. Het gaat om Amerikaanse bakproducten, macaroni en koekjes. Toezicht Het gebruik van chemisch gebleekt bloem en meel in voeding is verboden in de EU. Foodwatch...