Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

groentespies_pixabay

Mensen willen best meer groente eten maar dan moeten zij wel verleid worden door een lekker klinkende naam. Alleen zeggen dat iets op basis van de voedingswaarden gezond is, blijkt niet voldoende om voor de gezonde optie te gaan. Een paar jaar geleden toonden Amerikaanse onderzoekers al aan dat een decadent klinkende naam als twisted citrus glazed carrots helpt om een gezonde keuze te verkopen.

Dat onderzoek kreeg een vervolg bij 5 Amerikaanse universiteitskantines. De deelnemers konden tijdens het vervolg-experiment kiezen uit 71 verschillende gerechten. Die kregen respectievelijk een smaakvolle, neutrale of gezonde naam mee. Na bijna 140.000 geserveerde maaltijden bleek dat de proefpersonen 29% vaker kozen voor het gerecht met de smakelijke naam in plaats van dat met een gezonde naam. 14% van hen verkoos het smakelijke label boven het neutrale label. Uiteindelijk nam de totale groenteconsumptie met 39% toe.

“Smakelijk klinkende benamingen hebben effect doordat zij een positieve smaakbeleving bewerkstelligen bij de consument. Maar dan moet de maaltijd ook echt lekker smaken”, aldus de onderzoekers.

Ander onderzoek wees uit dat mensen ongezond eten als lekker en smakelijk ervaren, terwijl zij als gezond gelabeld eten associëren met minder smaak.

Foodlog

Thema's
Lees ook
Gelijke gezondheidskansen voor iedereen kost 50 keer zoveel budget als nu

Gelijke gezondheidskansen voor iedereen kost 50 keer zoveel budget als nu

Gelijke gezondheidskansen voor iedereen kost 50 keer zoveel budget als nu. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS) aan de komende kabinetten, in wat een radicale breuk mag heten met het huidige volksgezondheidsbeleid.

Consumentenbond: "Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald"

Consumentenbond: "Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald"

De Consumentenbond vindt dat het toekomstige kabinet veel ambitieuzer moet zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.

Test Aankoop: Vleesvervangers vervangen niet altijd vlees

Test Aankoop: Vleesvervangers vervangen niet altijd vlees

Vleesvervangers zijn niet altijd een volwaardig alternatief voor vlees. Naast ongezond hebben sommigen een te laag eiwit-, ijzer- of vitamine B12-gehalte. Dat concludeert de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop in een onderzoek naar vleesvervangers.