Wetenschappelijke wereld roept op meer volkoren te eten

Volkoren

De wetenschappelijke bewijzen dat volkorengranen een positief effect hebben op onze gezondheid stapelen zich op. Een groep van 29 voedingswetenschappers vanuit de hele wereld – verenigd in het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC) – roept om die reden dan ook op om meer producten te eten met volkorengranen.

In het persbericht van Maastricht University staat dat vaker volkoren eten direct samenhangt met een lager sterfterisico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, en mogelijk dikke-darm-kanker. Ook wordt beschreven dat de vezels uit graan nog meer bewezen positief effect hebben op de gezondheid dan de vezels uit groenten en fruit.

Volkorenbrood grote kans voor de bakker

In Nederland is volkorenbrood vastgelegd in de wet. Daarmee weet de consument altijd zeker dat het is gemaakt van alleen maar volkorenmeel. Dit in tegenstelling tot veel andere volkorenproducten zoals pasta of crackers. Voor de bakker biedt dit een grote kans om zich met volkorenbrood te onderscheiden ten opzichte van andere producten!

Consumenten communicatie

Het Nederlands Bakkerij Centrum zal de wetenschappelijke oproep uiteraard ook via het online platform www.brood.net communiceren. De website en de sociale media van brood.net bereiken jaarlijks miljoenen consumenten.

Lees ook:

Foodwatch waarschuwt voor misleiding met vezelrijk, volkoren, bruin en meergranen (12 juni 2017)

 
Lees ook
Meta-onderzoek: volkoren granen verkleinen kans op kanker spijsverteringskanaal

Meta-onderzoek: volkoren granen verkleinen kans op kanker spijsverteringskanaal

Chinees onderzoek concludeert op basis van bestaand onderzoek dat een dieet rijk aan volkoren granen de kans op kanker in het spijsverteringskanaal verkleinen.

Voor het eerst in 10 jaar groei broodconsumptie

Voor het eerst in 10 jaar groei broodconsumptie

Voor het eerst in tien jaar tijd laat de broodconsumptie een voorzichtige groei zien. De cijfers over het jaar 2019 laten een voorzichtige groei in het broodvolume van 1,5 procent zien. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) is verheugd: “Dit is goed nieuws voor de sector. En een mooie waardering voor de imagocampagne ‘Brood. Goed verhaal’.

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Op 1 juli 2020 treedt het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood in werking. De wet kwam tot stand op initiatief van de NVB, NBOV en Nebafa om consumenten meer duidelijkheid over broodsoorten te geven. De nieuwe regels hebben een overgangstermijn van twee jaar. Dat betekent dat bakkers tot uiterlijk 1 juli 2022 de tijd hebben om aan deze verplichting...