Wetenschappelijke wereld roept op meer volkoren te eten

Volkoren

De wetenschappelijke bewijzen dat volkorengranen een positief effect hebben op onze gezondheid stapelen zich op. Een groep van 29 voedingswetenschappers vanuit de hele wereld – verenigd in het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC) – roept om die reden dan ook op om meer producten te eten met volkorengranen.

In het persbericht van Maastricht University staat dat vaker volkoren eten direct samenhangt met een lager sterfterisico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, en mogelijk dikke-darm-kanker. Ook wordt beschreven dat de vezels uit graan nog meer bewezen positief effect hebben op de gezondheid dan de vezels uit groenten en fruit.

Volkorenbrood grote kans voor de bakker

In Nederland is volkorenbrood vastgelegd in de wet. Daarmee weet de consument altijd zeker dat het is gemaakt van alleen maar volkorenmeel. Dit in tegenstelling tot veel andere volkorenproducten zoals pasta of crackers. Voor de bakker biedt dit een grote kans om zich met volkorenbrood te onderscheiden ten opzichte van andere producten!

Consumenten communicatie

Het Nederlands Bakkerij Centrum zal de wetenschappelijke oproep uiteraard ook via het online platform www.brood.net communiceren. De website en de sociale media van brood.net bereiken jaarlijks miljoenen consumenten.

Lees ook:

Foodwatch waarschuwt voor misleiding met vezelrijk, volkoren, bruin en meergranen (12 juni 2017)

 
Lees ook

Lagere sterftekans door consumptie volkoren

De consumptie van volkoren wordt in verband gebracht met met een lagere sterftekans. Het gaat daarbij om de totale sterftekans en het risico op sterfte aan hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een langdurige studie van onderzoekers uit de VS en Singapore onder ruim 118.000 mensen. De proefpersonen werden onderzocht in 2 cohortstudies. De ruim 74.000 vrouwen werden gevolgd van 1984 tot 2010, de bijna 44.000 mannen van 1986 tot 2010. De onderzoekers concluderen dat dagelijkse inname van slechts 28 gram aan volkorengranen (vergelijkbaar met een klein sneetje volkorenbrood) al genoeg is voor een 5...

'Meergranenbrood bevat weinig soorten graan'

Meergranenbrood van grote broodbakkerijen bevat maar weinig verschillende graansoorten. Soms gaat het maar om 2 soorten. Ook zijn de granen op de korst meestal sier, want in het brood ontbreken ze vaak. Verder houdt de hoeveelheid van de granen die erin zitten - naast tarwe - meestal niet over. Doorgaans gaat het om niet meer dan 1 procent per graansoort. Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond. Voor de voedzaamheid kunnen consumenten dan ook meestal beter volkorenbrood kiezen dan meergranenbrood, meldt de bond. De test staat in de Consumentengids van september. Minder vezels Meer dan de...