Wetenschappers ontwikkelen spread met 80% water

brood-boter-pixabay

Wetenschappers van Cornell University hebben een spread ontwikkeld die grotendeels uit water bestaat. De laagcalorische botervervanger bestaat voor 80% uit water, met minuscule druppels melkvet en plantaardige olie. Een eetlepel bevat zo slechts 2,8 gram vet en zo’n 25 calorieën, terwijl een eetlepel gewone boter al snel 11 gram vet en 100 calorieën bevat.

Het maken van een emulsie van water en olie is natuurlijk niet nieuw. De wetenschappers zeggen echter een specifieke techniek te gebruiken om een zogenaamde high-internal phase emulsie te vormen, waarbij het aandeel water hoog ligt maar de emulsie toch een geschikte textuur en functionaliteit oplevert.

Clean label

Uniek aan dit magere smeersel is dat er geen additieven nodig zijn om de emulsie te stabiliseren. Ideaal dus voor een doelgroep die van overzichtelijke, clean label ingrediëntenlijsten houdt. Geheel plantaardig is het echter niet, en gezien de dalende trend waar margarine op dit moment mee te maken heeft is het de vraag of bedrijven een markt zullen zien voor een hoogtechnologisch product als dit.

Bron: Foodnavigator

Lees ook
Marian Geluk: 'Ik vond onderzoek doen eigenlijk niet zo leuk'

Marian Geluk: 'Ik vond onderzoek doen eigenlijk niet zo leuk'

Marian Geluk werkt inmiddels twee jaar als directeur voor de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI). EVMI sprak haar in de week van haar jubileum over innovatie, ervaringen in het buitenland en de rol van de FNLI bij maatschappelijke kwesties. Op 1 mei vierde Marian Geluk haar tweejarig jubileum bij de FNLI. Hoewel, een feestje is er...

Niet zo gek, zo'n labelcheck

Niet zo gek, zo'n labelcheck

Klopt de informatie op een verpakking? Als consument moet je daarop kunnen vertrouwen. Helaas komt het regelmatig voor dat artikelen moeten worden teruggeroepen, omdat de informatie op de verpakking niet klopt.

Corbion opent nieuwe fabriek in Gorinchem

Corbion opent nieuwe fabriek in Gorinchem

Corbion heeft een gloednieuwe fabriek in Gorinchem geopend voor de productie van azijnpoeder. Dit poeder verkoopt de ingrediëntenproducent als clean label alternatief voor synthetische additieven om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verbeteren. Het poeder is onderdeel van de Verdad-productlijn van Corbion: additieven op basis van azijn,...