WUR coördineert Europees onderzoek naar dierenwelzijn

Varken_pixabay

Foto: Pixabay

Wageningen University & Research (WUR) gaat het Europese onderzoeksproject mEATquality coördineren. Het project onderzoekt het verband tussen dierenwelzijn en vleeskwaliteit.

Projectcoördinator Hans Spoolder (Wageningen Livestock Research) van mEATquality: “We willen weten of het vlees van varkens en kippen in de extensieve veeteelt lekkerder smaakt dan vlees uit de intensieve veeteelt, bijvoorbeeld omdat zij meer beweging krijgen of ander voer.” Daarnaast zullen onderzoekers proberen vast te stellen of je aan het vlees de herkomst kunt afleiden. “In de biologische veehouderij zit veel geld. Als je precies kunt zien waar een product geproduceerd is, kun je fraude tegengaan.”

Het project mEATquality is een project van 6 miljoen euro en is onderdeel van Horizon 2020, het grootste onderzoeksprogramma van de EU. Voor dit project stuurt WUR onderzoekers en stakeholders uit heel Europa aan. Naast mEATquality coordineert WUR ook het onderzoeksproject MINAGRIS, naar de aanwezigheid en schadelijkheid van microplastics in landbouwbodems.

Bron: Wageningen University & Research

Thema's
Lees ook
Screening van gefermenteerde producten | Snelle ontwikkeling van plantaardige voedingsmiddelen

Screening van gefermenteerde producten | Snelle ontwikkeling van plantaardige voedingsmiddelen

Bij de ontwikkeling van nieuwe gezonde en duurzame voedingsproducten kan fermentatie van plantaardige grondstoffen een belangrijke rol spelen. Het kan helpen om de juiste smaak, textuur en houdbaarheid te krijgen. Wageningse onderzoekers bedachten een snelle methode om de met fermentatie verkregen producten te screenen op gewenste eigenschappen.

Vion wil dierenwelzijn verbeteren met virtuele koebril

Vion wil dierenwelzijn verbeteren met virtuele koebril

Vion introduceert een virtuele koebril om medewerkers op te leiden en de inrichting van stallen te optimaliseren. Deze koebril moet de wereld begrijpelijker maken voor dierenwelzijnsmaatregelen.

Superlijst Dierenwelzijn: Supermarkten hebben te weinig aandacht voor dierenwelzijn

Superlijst Dierenwelzijn: Supermarkten hebben te weinig aandacht voor dierenwelzijn

Supermarkten doen nog te weinig om het aandeel diervriendelijkere producten te vergroten en leggen hiervoor de verantwoordelijkheid bij de klanten. Dat blijkt uit het onderzoek Superlijst Dierenwelzijn naar in hoeverre supermarkten een voedingspatroon stimuleren dat bijdraagt aan een beter dierenwelzijn.