WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen
Beeld: Pexels
Houdbaarheids-iconen op de verpakking kunnen consumenten helpen om minder voedsel te verspillen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Het onderzoek laat zien dat het loont om te investeren in duidelijke houdbaarheidsinformatie op de verpakking en biedt aanknopingspunten voor de praktijk.
Hoewel de tenminste houdbaar tot-datum (THT) en de te gebruiken tot-datum (TGT) sterk van elkaar verschillen, halen veel consumenten ze door elkaar en gooien ze regelmatig producten weg die nog eetbaar zijn. Deze verwarring is goed voor zo’n tien procent van de voedselverspilling thuis, schrijft WUR. Daarom zet de Nederlandse overheid in op een beter begrip van houdbaarheidsdata bij de consument.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV en in samenwerking met het Voedingscentrum, stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Too Good To Go. Door de bij het project betrokken partners werden voor het onderzoek vier iconen ontworpen voor zowel THT als TGT. In een online survey onder 1.500 respondenten werd het effect van de vier iconen of alleen een tekst (zonder icoon) onderzocht.
Uit een online survey onder 1.500 respondenten blijkt dat de meeste consumenten (70%) kijken naar de houdbaarheidsdatum en combineren dit met hun eigen (impliciete) kennis om de houdbaarheid van een product te bepalen. In de survey gaf 30% aan dat ze overige, wettelijk verplichte vermeldingen op de verpakking bekeken. Volgens WUR pleit dit ervoor om de iconen en tekst dichtbij de houdbaarheidsdatum te plaatsen om de kans dat de consumenten het zien te vergroten.
Volgens Sanne Stroosnijder, programmamanager Food Loss & Waste bij WUR, is het cruciaal dat de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen optrekken ibj het verbeteren van houdbaarheidsinformatie op de verpakking. “Fabrikanten kunnen het de consument gemakkelijk maken en de overheid kan bedrijven hierin stimuleren.”
De studie borduurt voort op eerder onderzoek naar houdbaarheidsdata en voedselverspilling. Naar aanleiding van dit eerdere onderzoek heeft het ministerie van LNV samen met een aantal bedrijven en brancheorganisaties in ons land in 2017 de Green Deal ‘Over de datum?’ opgericht.
Bron: WUR
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken
Lidl gaat jaarlijks 600.000 kilo groente en fruit doneren aan Voedselbanken Nederland, wat gelijk staat aan ruim 1,3 miljoen porties groente en fruit. Dat maakte de supermarktketen bekend tijdens het jubileumdiner in de Kookfabriek in Utrecht waar Lidl en Voedselbanken Nederland hun 10-jarige samenwerking vierden.
Tetra Pak start nieuw onderzoek naar duurzame voedselverpakkingen
Tetra Pak is in samenwerking met stralingslaboratorium MAX IV begonnen met onderzoek gericht op het bevorderen van de duurzaamheid van voedselverpakkingen op basis van vezels. Het onderzoek heeft als doel om nieuwe inzichten te verkrijgen in de nanostructuur van vezelmaterialen. De eerste toepassing is gericht op het optimaliseren van de samenstelling...
Pitch je verpakkingsconcept tijdens de Bunzl Pitch Day 2023
Bunzl Retail & Industry organiseert samen met Janssen Packaging de Bunzl Pitch Day op 11 mei 2023. Tijdens deze dag kunnen ondernemers, startups en studenten hun verpakkingsinnovatie pitchen aan juryleden uit de Food, Non-Food en E-commerce markt.