WUR start onderzoek om voedingseiwitten uit bierbostel te halen

bierbostel_wikimedia

Foto: Wikimedia

Nederlandse brouwerijen produceren jaarlijks zo'n 0,5 miljoen ton bierbostel. Dit restproduct van mout bevat veel eiwitten en wordt nu voornamelijk gebruikt voor veevoer. Bierbrouwer Heineken, veevoerfabrikant Duynie en Wageningen University & Resource (WUR) zijn een driejarig onderzoek gestart om deze voedingseiwitten uit de bierbostel te halen zodat het gebruikt kan worden voor nieuwe producten. Dat meldt Resource.

Onderzoekers van Wageningen Food and Biobased Research hebben een nieuw proces ontwikkeld waarbij de eiwitfractie kan worden gebruikt als voedsel, waardoor de eiwitten zeven keer zoveel opleveren. Het lastigste hierbij was het isoleren van de eiwitten. De onderzoekers hebben nu een methode ontwikkeld om de eiwitten los te maken van de vezels. Hiermee kunnen ze 90 procent van het eiwit uit bierbostel isoleren.

Zuiveringsproces

Het probleem hierbij is dat dit eiwitextract nog andere voedingsbestanddelen als suikers en mineralen bevat. Met het huidige zuiveringsproces daalt de opbrengst met zo'n 25 procent. De onderzoekers willen dit proces verder optimaliseren zodat de opbrengst stijgt naar 80 procent. 

Industriële schaal

Terwijl de Wageningse onderzoekers bezig zijn met het verfijnen van dit proces, concentreert Duynie zich op het opschalen naar industriële schaal. Het doel is om duizenden kilo's bierbostel per uur om te kunnen zetten naar voedingseiwitten. "Duynie wil er een eiwitrijk drankje mee maken, maar ‘je kunt de eiwitten ook gebruiken voor de productie van vleesvervangers of vegan kaas", zegt onderzoeker Carl Safi in Resource.

Bron: Resource

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
HAS green academy benoemt Ingeborg Haagsma-Boels als lector Eiwittransitie in Voeding

HAS green academy benoemt Ingeborg Haagsma-Boels als lector Eiwittransitie in Voeding

Dr. ir. Ingeborg Haagsma-Boels is sinds 1 januari 2023 de nieuwe lector Eiwittransitie in Voeding aan HAS green academy. Zij neemt het stokje over van Fred van de Velde. Met haar komst wordt de scope van het lectoraat verbreed tot de ontwikkeling van producten met alternatieve eiwitten voor humane consumptie. Dit betekent dat het lectoraat zich naast...

ICL investeert in fermentatieproces voor nieuwe eiwitten van startup Arkeon

ICL investeert in fermentatieproces voor nieuwe eiwitten van startup Arkeon

Het Israëlische bedrijf ICL investeert met ICL’s Planet Startup Hub €2,75 miljoen in de Oostenrijkse startup Arkeon. Arkeon heeft een innovatief fermentatieproces ontwikkeld dat volledig aanpasbare eiwitingrediënten creëert door CO2 op te vangen en om te zetten in proteïnogene aminozuren die nodig zijn voor menselijke voeding. Deze alternatieve eiwitten...

Column | Eiwitfabrieken

Column | Eiwitfabrieken

In 1968 klonk al het startschot van de introductie van plantaardig eiwit, TVP genaamd. Met veel reclamegeweld werd ‘Textured Vegetable Protein’, bij V&D gepromoot. Er waren drie smaken: Rund, bacon en ham. Het waren droge brokjes die lang in heet water gekookt moesten worden om een sappige textuur te krijgen - wat lang niet altijd lukte.