WUR start onderzoek om voedingseiwitten uit bierbostel te halen

bierbostel_wikimedia

Foto: Wikimedia

Nederlandse brouwerijen produceren jaarlijks zo'n 0,5 miljoen ton bierbostel. Dit restproduct van mout bevat veel eiwitten en wordt nu voornamelijk gebruikt voor veevoer. Bierbrouwer Heineken, veevoerfabrikant Duynie en Wageningen University & Resource (WUR) zijn een driejarig onderzoek gestart om deze voedingseiwitten uit de bierbostel te halen zodat het gebruikt kan worden voor nieuwe producten. Dat meldt Resource.

Onderzoekers van Wageningen Food and Biobased Research hebben een nieuw proces ontwikkeld waarbij de eiwitfractie kan worden gebruikt als voedsel, waardoor de eiwitten zeven keer zoveel opleveren. Het lastigste hierbij was het isoleren van de eiwitten. De onderzoekers hebben nu een methode ontwikkeld om de eiwitten los te maken van de vezels. Hiermee kunnen ze 90 procent van het eiwit uit bierbostel isoleren.

Zuiveringsproces

Het probleem hierbij is dat dit eiwitextract nog andere voedingsbestanddelen als suikers en mineralen bevat. Met het huidige zuiveringsproces daalt de opbrengst met zo'n 25 procent. De onderzoekers willen dit proces verder optimaliseren zodat de opbrengst stijgt naar 80 procent. 

Industriële schaal

Terwijl de Wageningse onderzoekers bezig zijn met het verfijnen van dit proces, concentreert Duynie zich op het opschalen naar industriële schaal. Het doel is om duizenden kilo's bierbostel per uur om te kunnen zetten naar voedingseiwitten. "Duynie wil er een eiwitrijk drankje mee maken, maar ‘je kunt de eiwitten ook gebruiken voor de productie van vleesvervangers of vegan kaas", zegt onderzoeker Carl Safi in Resource.

Bron: Resource

Lees ook
Cultivated en AlgO winnaars ReThink Protein Challenge

Cultivated en AlgO winnaars ReThink Protein Challenge

In de Grand Finale van de ReThink Protein Challenge, georganiseerd door Wageningen University & Research, kwamen Cultivated en AlgO als winnaars uit de bus. Ze bedachten unieke innovaties die kunnen bijdragen aan de eiwittransitie.

Je ei kwijt in gist

Je ei kwijt in gist

Start-up FUMI Ingredients ontwikkelt eiwitpoeder gemaakt uit overgebleven gist van bierbrouwerijen. Een samenwerkingsproject genaamd EGGcited en een boost van €1,3 miljoen subsidie, gaan de opschaling van het product naar het volgende level brengen.

Eiwitvezels uit soja

Eiwitvezels uit soja

Ojah BV, Nederlandse producent van plantaardige eiwitten, lanceert Plenti ProFiberTM. Voedselfabrikanten kunnen deze eiwitvezels gebruiken bij de ontwikkeling en productie van (deels) plantaardige alternatieven voor dierlijke producten.