Zelftest voor allergenen in etenswaren

Noten

Beeld: Marina Zasorina via Pexels

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een zelftest ontwikkeld waarmee consumenten in de toekomst thuis voedingsproducten kunnen testen op allergenen.

Het ‘minilab’, dat Gina Ross ontwikkelde tijdens haar promotieonderzoek, werkt op basis van een immunoassay. Met antilichamen spoort de test allergenen in een voedingsmonster op, bijvoorbeeld sporen van hazelnoot in een biscuitje. Vindt de assay allergenen, dan ontstaat er een zwarte lijn op de test, net als bij een zwangerschaps- of coronatest.

Ross maakte ook een 3D-geprinte houder, waarmee je de test kunt koppelen aan je smartphone om meer informatie over de allergenen te verkrijgen, zie het filmpje onderaan. “Door deze technologie met behulp van de smartphone voor iedereen toegankelijk te maken, wordt het heel laagdrempelig”, zegt Ross op het weblog van de WUR. “Het mooie is dat we zo de wetenschap, en in het bijzonder de analytische scheikunde, democratiseren en in de handen van de gebruiker plaatsen.”

Op dit moment kun je met de test sporen van pinda en hazelnoot vinden. Overigens bevindt de ontwikkeling zich nog in een beginnende fase. Er is meer onderzoek nodig voordat de test eventueel op de markt komt. De ontwikkelaars bekijken nu of dergelijke zelftests ook nuttig kunnen zijn voor boeren en fabrikanten, bijvoorbeeld om toxische stoffen in hun voedsel op te sporen. 

Volgens Ross zal de zelftest bovendien goed ingezet kunnen worden in lage inkomenslanden: “Er is geen kostbare en uitgebreide labuitrusting voor nodig. En de technologie werkt, ook wanneer je een oude smartphone hebt, nog uitstekend.”

pindatest Klik op de afbeelding om de video te bekijken.

Lees ook
Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consumenten zijn vaker bereid een meerprijs voor biologische producten te betalen na uitleg over wat biologisch betekent, blijkt uit onderzoek van Future of Food Institute. De positieve houding ten opzichte van biologische levensmiddelen steeg na een uitleg bij respondenten van 52 naar 75 procent.

Screening van gefermenteerde producten | Snelle ontwikkeling van plantaardige voedingsmiddelen

Screening van gefermenteerde producten | Snelle ontwikkeling van plantaardige voedingsmiddelen

Bij de ontwikkeling van nieuwe gezonde en duurzame voedingsproducten kan fermentatie van plantaardige grondstoffen een belangrijke rol spelen. Het kan helpen om de juiste smaak, textuur en houdbaarheid te krijgen. Wageningse onderzoekers bedachten een snelle methode om de met fermentatie verkregen producten te screenen op gewenste eigenschappen.

Mensen ruiken het verschil tussen vette en vetvrije melk

Mensen ruiken het verschil tussen vette en vetvrije melk

Via retronasale reuk kun je vette melk onderscheiden van vetvrije melk. Dat beschrijven Wageningse wetenschappers in een studie die werd gepubliceerd in Food Quality and Preference.