Zelftest voor allergenen in etenswaren
Beeld: Marina Zasorina via Pexels
Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een zelftest ontwikkeld waarmee consumenten in de toekomst thuis voedingsproducten kunnen testen op allergenen.
Het ‘minilab’, dat Gina Ross ontwikkelde tijdens haar promotieonderzoek, werkt op basis van een immunoassay. Met antilichamen spoort de test allergenen in een voedingsmonster op, bijvoorbeeld sporen van hazelnoot in een biscuitje. Vindt de assay allergenen, dan ontstaat er een zwarte lijn op de test, net als bij een zwangerschaps- of coronatest.
Ross maakte ook een 3D-geprinte houder, waarmee je de test kunt koppelen aan je smartphone om meer informatie over de allergenen te verkrijgen, zie het filmpje onderaan. “Door deze technologie met behulp van de smartphone voor iedereen toegankelijk te maken, wordt het heel laagdrempelig”, zegt Ross op het weblog van de WUR. “Het mooie is dat we zo de wetenschap, en in het bijzonder de analytische scheikunde, democratiseren en in de handen van de gebruiker plaatsen.”
Op dit moment kun je met de test sporen van pinda en hazelnoot vinden. Overigens bevindt de ontwikkeling zich nog in een beginnende fase. Er is meer onderzoek nodig voordat de test eventueel op de markt komt. De ontwikkelaars bekijken nu of dergelijke zelftests ook nuttig kunnen zijn voor boeren en fabrikanten, bijvoorbeeld om toxische stoffen in hun voedsel op te sporen.
Volgens Ross zal de zelftest bovendien goed ingezet kunnen worden in lage inkomenslanden: “Er is geen kostbare en uitgebreide labuitrusting voor nodig. En de technologie werkt, ook wanneer je een oude smartphone hebt, nog uitstekend.”
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
NVWA: Allergeneninformatie moet beter
Veel bedrijven hebben de allergeeninformatie niet goed op orde. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na inspecties van bijna 13.000 bedrijven in de retail, ambacht en horeca. 60 procent van deze bedrijven informeert de klant onvoldoende over allergenen.
Wageningen University en Research: van last-mile tot microtechnologie
In Wageningen wordt ongelofelijk veel onderzocht, ontwikkeld en bedacht op het gebied van ons voedsel. We zien ze dan ook op diverse plekken terug tijdens Food Technology.
Komt er een Europees label voor duurzaam voedsel?
Het moet makkelijker worden om de milieu-impact van producten te vergelijken, vinden het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen University & Research (WUR). Wat daarbij zou kunnen helpen is een eenduidig Europees eco-label. De eerste stappen hiervoor zijn gezet.