Zuivelbedrijf Boermarke gaat plantaardige kaasalternatieven maken

Beeld: Pixabay

Boermarke bouwt een productielijn voor plantaardige kaasalternatieven om in te spelen op de grote vraag. Het bedrijf richt zich op een diverse lijn producten.

Plantaardige markt groeit

Het bedrijf is bekend met de productie van plantaardige producten. Het produceert diverse plantaardige yoghurt- en ijsproducten op basis van kokos, haver, soja en amandelen Het bedrijf verwacht in januari 2021 te kunnen starten met de productie. Het bedrijf gaat in het eerste kwartaal dagelijks 10 ton plantaardige kaasproducten te produceren.  De komende weken plaatst het machines voor de productie, rijping en verwerking van de nieuwe producten in de fabriek in Enschede. Hierbij houdt het bedrijf ruimte over om snel op te kunnen schalen, mocht dat nodig zijn.

Diverse producten

Productontwikkelaar Emmy Bekhuis: “Na een lange tijd van marktonderzoek en ontwikkeling hebben we nu diverse producten ontwikkeld die voldoen aan de snel stijgende klantwens naar een plantaardig alternatief op traditionele kaas. Niet alleen hebben we vervangers voor traditionele Nederlandse kazen ontwikkeld, ook zijn er feta-style en mozarella-style kazen ontwikkeld. En nog steeds gaat de productontwikkeling door op basis van de marktvraag naar vervangers van andere kazen.” Boermarke gaat de kaas in verschillende vormen leven: plakjes, blokjes, geraspt en in grote horeca-blokken.

Meer variatie

Veerle Vrindt, directeur van ProVeg (een internationale non-profitorganisatie die plantaardig eten promoot), stelt: “Boermarke sluit aan bij een trend waarin steeds meer Nederlandse vlees- en zuivelbedrijven plantaardige takken openen omdat daarin – in tegenstelling tot dierlijke producten – toekomstige groei is te behalen."  Uit eerder onderzoek van ProVeg bleek al dat de Nederlandse consument een groter en gevarieerder aanbod plantaardige kaas wenst.

Bron: Boermarke en ProVeg

Thema's
Lees ook
40% voedingsgiganten investeert in eiwittransitie

40% voedingsgiganten investeert in eiwittransitie

FAIRR, een collectief van investeerders, nam 15 retailers en 10 voedselfabrikanten onder de loep. Tien van deze bedrijven hebben gespecialiseerde teams die plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel ontwikkelen en verkopen. FAIRR ziet Tesco en Unilever als voorlopers.

Eiwitten winnen uit eendenkroos

Eiwitten winnen uit eendenkroos

Rubisco Foods wint plantaardige eiwitten uit waterlinzen en plantaardige reststromen. Het bedrijf, dat voorheen bekend stond als ABC-Kroos, opende op 5 maart op innovatiecentrum The Green East in Raalte de deuren van zijn nieuwe, modulair opgezette fabriek.  “De naam ABC-Kroos bekte internationaal niet zo lekker”, aldus Hans Derksen,...

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...