Wat te doen bij voedselvergiftiging in het buitenland

12 september 2019 Commerciële partner

In het buitenland worden meestal andere producten genuttigd dan de producten die we thuis gewend zijn om te eten. Deze producten kunnen natuurlijk erg vernieuwend en lekker zijn, maar deze kunnen ook vervelende problemen met zich meebrengen. Een van de bekendste problemen in het buitenland is de voedselvergiftiging. Hoe kan een voedselvergiftiging worden voorkomen en nog belangrijker: wat kun je doen als je een voedselvergiftiging hebt opgelopen in het buitenland?

Bacteriën

Het is verstandig om ervan op de hoogte te zijn wat een voedselvergiftiging veroorzaakt. De verkeerde bacteriën en schimmels in voedsel kunnen namelijk giftige stoffen produceren. Bacteriën als salmonella en escherichia zijn vaak de boosdoeners. Deze bacteriën produceren giftige stoffen wanneer eten voor een te lange tijd verkeerd bewaard wordt, door het bijvoorbeeld niet gekoeld te houden. Thuis kun je dit natuurlijk makkelijk controleren, maar dit gaat moeilijker in het buitenland. Om een voedselvergiftiging te voorkomen, kun jij al rekening houden met de volgende zaken. Drink bijvoorbeeld geen kraanwater, en nuttig geen ijsblokjes die van het kraanwater gemaakt zijn. Vermijd ook rauw vlees. Daarnaast is het lastiger voor kleine straatkraampjes om veilig en schoon te koken, vermijd deze dan ook en kies eerder voor een groter, bekend restaurant. Let ook op waar de locals eten, hier is het vaak veiliger en mooi meegenomen: het eten is hier ook nog eens lekkerder. Daarbovenop is het natuurlijk belangrijk om ingeënt te zijn voor het desbetreffende vakantieland, en om na te vragen of er bepaalde medicijnen nodig zijn.

Kenmerken voedselvergiftiging

Vaak worden er pas 8 uur na de besmetting klachten geconstateerd. Kenmerken zoals diarree, braken, misselijkheid en buikkrampen kunnen duiden op een voedselvergiftiging. In sommige gevallen kan er koorts optreden, en de vergiftiging kan zelfs een maag- en darmontsteking veroorzaken. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na een dag of twee weer. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Voedselvergiftiging opgelopen, wat nu?

Als de klachten van een voedselvergiftiging langer dat 48 uur aanhouden, is het sterk aan te raden om contact op te nemen met een dokter en de zorgverzekering. Vaak weet de alarmcentrale van een zorgverzekeraar bij welke dokter in de regio er moet worden aangeklopt als er sprake is van een voedselvergiftiging. Zo is het zeker dat er hulp wordt geboden door een ervaren en kundige dokter die bekend staat bij een Nederlandse zorgverzekeraar. De basiszorgverzekering vergoedt alle kosten van elke vorm van spoedeisende hulp buiten Nederland. Er wordt echter nooit meer vergoed dan het Nederlandse tarief. In Amerika en een aantal Scandinavische landen is er bijvoorbeeld een aanvullende zorgverzekering nodig of een reisverzekering die ook geneeskundige kosten vergoed om de volledige kosten ervan te dekken. Hier zijn de tarieven namelijk hoger dan in Nederland. En reisverzekering dekt ook extra verblijfskosten wanneer er langer in het ziekenhuis gebleven moet worden. Als er door de voedselvergiftiging eerder naar huis moet worden gegaan, vergoedt een annuleringsverzekering de kosten voor de overige vakantie.

Altijd op de hoogte blijven?