‘Gebrom vliegtuig beïnvloedt smaakbeleving’

2 juni 2015

Een lawaaiige omgeving maakt dat een zoete smaak minder intens wordt ervaren en een hartige smaak juist intenser. Het gebrom van vliegtuigen is dus mogelijk de reden dat een vliegtuigmaaltijd niet altijd even lekker gevonden wordt.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Cornell University, meldt het AD. Onderzoekers gaven 48 proefpersonen voedsel op basis van de 5 basissmaken, zoet, zout, zuur, bitter en umami. Eerst kregen ze het voedsel in een stille omgeving, vervolgens kregen ze een koptelefoon op met een gebrom dat het geluid in een vliegtuig moest simuleren.

Het bleek dat het voedsel zelf niet veranderde, maar de smaakbeleving wel. Zo nam bij de proefpersonen in een lawaaierige omgeving de zoete smaak af en de hartige smaak juist toe in intensiteit.

“De zintuiglijke eigenschappen van de omgeving waarin we voedsel consumeren kan de beleving van het voedsel beïnvloeden”, aldus assistent-professor Robin Dando.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?