Pluimveesector succesvol in beheersing campylobacter

pluimvee

Het gemeten campylobacterniveau bij pluimvee blijft dalen. Dit blijkt uit de Nepluvi-monitoringsrapportage over 2016. De Nederlandse pluimveevleessector werkt al jaren succesvol aan het verminderen van deze bacterie. Nepluvi begon in 2009 met monitoren. Het percentage gevonden campylobacter op eindproducten daalde van 9,8 procent in 2009 naar 3,9 procent in 2016.

De bacterie

Campylobacter is een bacterie die voor kan komen in het darmstelsel van kippen. De kip wordt er niet ziek van, maar mensen kunnen wel ziek worden door deze bacterie. Dit gebeurt als ze grote grote hoeveelheden van deze bacterie binnen krijgen. De kans hierop is klein, zolang de consument een goede keukenhygiëne toepast en de kip goed bereid.

Pluimveesector

Toch vindt de Nederlandse pluimveevleessector het haar verantwoordelijkheid om het campylobacterniveau op pluimveevlees zo laag mogelijk te houden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de weerstand tegen de bacterie verhoogt als mensen aan lage hoeveelheden worden blootgesteld. Mark den Hartog van Nepluvi zegt: “Het nastreven van een algehele nulnorm voor Campylobacter is niet haalbaar, maar ook niet aan te raden. Omdat met name de hogere waarden een groter risico vormen voor Campylobacterbesmettingen bij de mens heeft de pluimveesector haar pijlen gericht op het verminderen van deze hoge waarden op pluimveevlees."

Slachterijen

Slachterijen proberen steeds om verbeteringen door te voeren in het slachtproces, bijvoorbeeld de toevoeging van extra wasstappen. De extra maatregelen die slachterijen in 2016 namen kunnen een gunstig effect hebben gehad. Wat ook een belangrijke rol speelde was de dalende trend van het aantal met campylobacter besmette aangevoerde koppels vleeskuikens. Dit percentage was in 2011 53,0 procent en is gedaald naar 44,5 procent in 2016.

Lees ook:

Lees ook
PLUS stapt als vierde grote supermarkt over op Beter Leven-kip

PLUS stapt als vierde grote supermarkt over op Beter Leven-kip

Na Albert Heijn, Lidl en Jumbo stapt ook PLUS over op kip met het Beter Leven keurmerk. Vanaf 2023 heeft alle kip in de schappen bij PLUS minimaal één ster Beter Leven van de Dierenbescherming. Dat heeft de supermarktketen laten weten aan Wakker Dier.

Ook Jumbo stapt over op kip met Beter Leven-keurmerk

Ook Jumbo stapt over op kip met Beter Leven-keurmerk

Na Albert Heijn en Lidl stapt ook supermarktketen Jumbo over op kip met Beter Leven-keurmerk. Vanaf 2023 heeft alle kip in de schappen minimaal één ster Beter Leven. "De overgang naar het Beter Leven keurmerk voor ons volledige aanbod kip is voor ons een logische volgende stap", zegt Olaf de Boer, directeur Commercie Jumbo.

Rival Foods en LIVEKINDLY ontwikkelen plantaardige kip

Rival Foods en LIVEKINDLY ontwikkelen plantaardige kip

De perfecte plantaardige whole-cut kip produceren, zodat de consument gemakkelijker een duurzame keuze kan maken, zonder in te leveren op kwaliteit. Dat is het doel van de nieuwe samenwerking tussen Rival Foods en LIVEKINDLY Collective.