Pluimveesector succesvol in beheersing campylobacter

pluimvee

Het gemeten campylobacterniveau bij pluimvee blijft dalen. Dit blijkt uit de Nepluvi-monitoringsrapportage over 2016. De Nederlandse pluimveevleessector werkt al jaren succesvol aan het verminderen van deze bacterie. Nepluvi begon in 2009 met monitoren. Het percentage gevonden campylobacter op eindproducten daalde van 9,8 procent in 2009 naar 3,9 procent in 2016.

De bacterie

Campylobacter is een bacterie die voor kan komen in het darmstelsel van kippen. De kip wordt er niet ziek van, maar mensen kunnen wel ziek worden door deze bacterie. Dit gebeurt als ze grote grote hoeveelheden van deze bacterie binnen krijgen. De kans hierop is klein, zolang de consument een goede keukenhygiëne toepast en de kip goed bereid.

Pluimveesector

Toch vindt de Nederlandse pluimveevleessector het haar verantwoordelijkheid om het campylobacterniveau op pluimveevlees zo laag mogelijk te houden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de weerstand tegen de bacterie verhoogt als mensen aan lage hoeveelheden worden blootgesteld. Mark den Hartog van Nepluvi zegt: “Het nastreven van een algehele nulnorm voor Campylobacter is niet haalbaar, maar ook niet aan te raden. Omdat met name de hogere waarden een groter risico vormen voor Campylobacterbesmettingen bij de mens heeft de pluimveesector haar pijlen gericht op het verminderen van deze hoge waarden op pluimveevlees."

Slachterijen

Slachterijen proberen steeds om verbeteringen door te voeren in het slachtproces, bijvoorbeeld de toevoeging van extra wasstappen. De extra maatregelen die slachterijen in 2016 namen kunnen een gunstig effect hebben gehad. Wat ook een belangrijke rol speelde was de dalende trend van het aantal met campylobacter besmette aangevoerde koppels vleeskuikens. Dit percentage was in 2011 53,0 procent en is gedaald naar 44,5 procent in 2016.

Lees ook:

Lees ook
Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Voor de bereiding van kip wast meer dan een kwart van de Nederlanders het rauwe vlees eerst onder de kraan. Dat is geen goed idee blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Hierdoor kunnen bacteriën op de kip zich juist door de keuken verspreiden.

NEPLUVI kijkt tevreden terug op events in kader van campagne ‘Kip uit Europa’

NEPLUVI kijkt tevreden terug op events in kader van campagne ‘Kip uit Europa’

De Vereniging voor de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (NEPLUVI) promootte de afgelopen weken de pluimveesector door middel van informatieve evenementen. Dit was onderdeel van de ‘Kip uit Europa’-campagne. Deelnemers maakten nader kennis met de sector en konden de Europese kip proeven.

Alle Nederlandse supermarkten eind 2023 over op Beter leven-kip

Alle Nederlandse supermarkten eind 2023 over op Beter leven-kip

Eind 2023 heeft alle kip in de Nederlandse supermarkten minimaal één ster Beter Leven. “Een wereldwijde primeur. We zijn trots op de Nederlandse supermarkten en de kipsector dat zij kiezen voor een diervriendelijkere houderij,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.