EVMI 1 2019

evmi-1-2019

EVMI bestaat 20 jaar, en dat vieren we met vernieuwing op alle fronten. Het magazine heeft een volledig nieuwe vormgeving gekregen, heeft een nieuwe indeling in verschillende katernen en bevat een aantal nieuwe rubrieken. In deze uitgave spreken we onder meer met de nieuwe, en piepjonge, directeur van AB Inbev Nederland, gaan we op bezoek in de nieuwe fabriek van HAK en duiken we in de belofte en werkelijkheid van blockchain.

In deze uitgave:

  • Jonge hond bij AB Inbev
  • Blockchain: belofte en werkelijkheid
  • Zoete biotech van DSM
  • Kunstmatige intelligentie ontwikkelt smaken
  • Voedingsadvies van je genen
  • Proceslijntje van HAK
  • Belgen ontrafelen de biofilm

En de rubrieken

  • Blik op de branche
  • De visie van
  • Verpakkingsmonitor
  • Labtechnology
  • Carrière
  • boeken
In deze editie
Zoete biotech: DSM maakt stevia met fermentatie

Zoete biotech: DSM maakt stevia met fermentatie

De zoetstof stevia wekt de interesse van fabrikanten omdat hij de smaak van suiker benadert. Tot voor kort werd die stof uit de plant stevia rebaudiana (honingkruid) gehaald. DSM is erin geslaagd een alternatieve, biotechnologische productiemethode te ontwikkelen die goedkoper en duurzamer is. Suiker is de laatste tien jaar uitgegroeid tot volksvijand...

De jonge hond die AB Inbev Nederland leidt

De jonge hond die AB Inbev Nederland leidt

Nicolas Bartholomeeusen is de New Kid on the Block bij bierbrouwer AB InBev. Sinds januari staat de Belg aan het roer bij de Nederlandse tak van het bedrijf. Met zijn eenendertig jaar is hij weliswaar jong, toch beschikt hij al over een schat aan ervaring. ‘Age is just a number.’ Met verschillende functies op diverse standplaatsen heeft...

Voedingsadvies  van je genen

Voedingsadvies van je genen

Ligt jouw ideale weekmenu verscholen in je DNA? Met personalized nutrition proberen onderzoekers je voe­dingspatroon af te stemmen op zowel je genen als je gedrag, en dat kan veel gezondheidsvoordelen opleveren.  De adviezen voor voedingsgroepen als groente, fruit en vezels zijn opgesteld voor de gemiddelde Nederlander, maar uit onderzoek...

Een nieuw  eetpatroon

Een nieuw eetpatroon

In 2050 zullen er misschien wel tien miljard mensen op aarde rondwandelen. Om al die mensen te voeden moeten we tenminste de helft meer voedsel produceren dan nu. Is dat mogelijk zonder het milieu te verpesten? Expert duurzaam eten Corné van Dooren geeft namens het Voedingscentrum zijn antwoord.

Digitale wereld

Digitale wereld

Producten zijn data. Waar ze vandaan komen is data. Hoe ze door de keten reizen is data. Klanten zijn data. Wie al die gegevens gaat gebruiken, brengt een proces van diepgaande verandering in de voedselketen op gang. Dat verandert relaties tussen partijen. Voortdurend zullen nieuwe producten en proposities ontstaan. Een eerste kijkje in de toekomst...

FNLI blikt vooruit

FNLI blikt vooruit

De naderende Brexit. Een ontwerp van het Klimaatakkoord. En een nieuwe visie op landbouw die handen en voeten moet krijgen. Nederland gaat een turbulent jaar tegemoet. Hoe beweeg je je als voedingsmiddelenbedrijf in dit dynamische speelveld? We vragen het aan Murk Boerstra, adjunct-directeur bij de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI).

Plastic bestrijden met melkboerconcept

Plastic bestrijden met melkboerconcept

Consumenten krijgen verpakkingen in bruikleen die worden opgehaald wanneer het product op is. Dit concept hebben we eerder gezien: is Loop de moderne melkboer? Winkelen, ontvangen, genieten, ophalen, reinigen, navullen en hergebruiken. Dat is het mantra van het nieuwe initiatief Loop. Deze dienst van TerraCycle gaat in samenwerking met UPS producten...

Eurofins helpt hele keten in kaart te brengen

Eurofins helpt hele keten in kaart te brengen

Voedselfraude, aangescherpte regelgeving en consumenten die steeds kritischer zijn; het wordt steeds belangrijker om de herkomst van grondstoffen en producten te kennen. Eurofins Food, Feed & Water Testing Netherlands helpt bedrijven de gehele keten in kaart te krijgen, van grondstof tot eindproduct. Meer dan ooit wil de consument weten wat hij...

Proceslijntje van HAK

Proceslijntje van HAK

Eind 2018 opende HAK in Giessen een gloednieuwe fabriek voor stazakken. De vergaand geautomatiseerde vul- en verpakkingslijn moest veel formaten en recepturen aankunnen. Het ontwerp was niet eenvoudig, en voor HAK een leerproces. ‘Producten gedragen zich anders dan gedacht.’ Een robot plaatst in één keer stazakken op een tray,...

Belgen ontrafelen de biofilm

Belgen ontrafelen de biofilm

Een sluipmoordenaar, zo wordt de biofilm met recht genoemd. Deze bacteriepakketjes hechten zich aan oppervlakken in de productielijn, zijn moeilijk op te sporen en kunnen een gangbaar reinigingsproces weerstaan. Het Belgische Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en KU Leuven brengen de risico’s in kaart en zoeken naar...