EVMI 7 2022

EVMI 7-22 cover

In EVMI 7 staat het thema eiwittransitie centraal. Met onder meer: interview met Danielle Mol over plantaardig, de NutriScore over vleesvervangers en elekrificatie in de chipsfabriek. Lees de editie hier!

Actueel
Redactioneel
Feiten & cijfers
Kort nieuws uit de markt
Interview - Danielle Mol

Proces en Productie
Kick-Off Food Technology 2023
Elektrificatie chipsfabriek - Met hogetemperatuuropslag
Pc-gebaseerde besturingstechniek - Nieuwe fabriek voor vloeistofproductie

Food Innovatie
Workshop Plantaardige Eiwitten
Koudepasteurisatie met uv-licht - Duurzaam alternatief pasteuriseren

Food Lab
De verrassende chemie van de natuur - Fenolen als nieuwe sleutel?

Management
Wat zegt NutriScore - Over vlees en vleesvervangers
Food in Transitie 2033 - Omarm het nieuwe narratief

En verder
Column IFFI - Sanne Griffioen-Roose
Column IJsbrand Velzeboer
Bedrijvengids
Carrière - Monique Bumé
De Toekomst - Margje Pijpker en Renco Schipper
Boeken

In deze editie
De verrassende chemie van de natuur

De verrassende chemie van de natuur

Hoe komen we van een dierlijk naar een plantaardig consumptiepatroon? De eigenschappen van plantaardige eiwitten zijn nou eenmaal anders dan die van dierlijke. Bij WUR doen ze onderzoek naar het verbeteren van die functionaliteiten.

Koudepasteurisatie met gebruik van uv-licht

Koudepasteurisatie met gebruik van uv-licht

Met koudepasteurisatie met kiemdodend uv-licht krijgen vloeistoffen een niet-thermische behandeling. De uv-lampen inactiveren een breed scala aan micro-organismen, een interessant duurzaam alternatief voor traditioneel pasteuriseren dat fors energie bespaart.

Pc-gebaseerde besturingstechniek

Pc-gebaseerde besturingstechniek

Bij de nieuwbouw van productie-installaties voor vloeistoffen heeft de producent van over-the-counter geneesmiddelen Engelhard Arzneimittel de basis gelegd voor een duurzame productie. Met behulp van pc-gebaseerde besturing van automatiseringsspecialist Beckhoff.

HAS green academy introduceert Workshop Plant-aardige Eiwitten

HAS green academy introduceert Workshop Plant-aardige Eiwitten

HAS green academy organiseert eind november voor de eerste keer de workshop Plantaardige eiwitten. Of er vraag naar is? De eerste editie was razendsnel volgeboekt!

Interim aan de slag

Interim aan de slag

Monique Buné is productontwikkelaar en voedseltechnoloog en begin dit jaar begonnen als zzp’er. Haar eerste opdracht zit er inmiddels op: ze heeft 4,5 maand gewerkt als interim productontwikkelaar bij Pladis: bemiddeld via DUPP.

Column | Eiwitfabrieken

Column | Eiwitfabrieken

In 1968 klonk al het startschot van de introductie van plantaardig eiwit, TVP genaamd. Met veel reclamegeweld werd ‘Textured Vegetable Protein’, bij V&D gepromoot. Er waren drie smaken: Rund, bacon en ham. Het waren droge brokjes die lang in heet water gekookt moesten worden om een sappige textuur te krijgen - wat lang niet altijd lukte.

Column: Ook plantaardig?

Column: Ook plantaardig?

Ook FrieslandCampina doet mee aan de energie- en de eiwittransitie. Hoe? Door naast zuivel ook ruimte te maken voor plantaardige producten. Eerder dit jaar kwam FrieslandCampina met een klimaatplan met scherpe doelstellingen voor 2030. Wat betreft de energietransitie zijn de maatregelen drastisch. Uiterlijk 2050 willen wij netto-klimaatneutraal produceren....

Opboksen tegen de grote spelers

Opboksen tegen de grote spelers

Als jonge ondernemer is het niet altijd even makkelijk om tegen de grote spelers in de voedingsmiddelenindustrie op te boksen. Maar Margje Pijpker (30) en haar vriend Renco Schipper (30) lukte het met hun plantaardig en duurzaam snackmerk.