Circulair Brood gemaakt van gerecyclede broodresten

Circulair brood Top Bakkers

Brood is een van de meest verspilde voedingsproducten in Nederland. Op het gebied van duurzaamheid valt hier nog veel winst te behalen. Top Bakkers doet dat met Circulair Brood: oud brood gerecycled om er nieuwe broden van te maken. Het innovatieve product is te zien en proeven op Horecava.

Circulair Brood is een samenwerking tussen Bakkerij Koenen, Bakkersgrondstof en Top Bakkers. Samen willen ze broodverspilling in Nederland tegengaan, omdat in Nederland dagelijks 700.000 broden te veel worden gebakken (bron: Samen tegen Voedselverspilling). Eén Circulair Brood verkoopt de verspilling van drie broden. Door oud brood te verwerken tot gefermenteerd paneermeel, een soort desem dat als ingrediënt wordt toegevoegd aan het deeg, krijgen retourbroden een nieuw leven.

Bakkers die aangesloten zijn bij Top Bakkers kunnen hun oude broden (van maximaal 48 uur oud) inleveren, die vervolgens worden gedroogd en gemalen. Daarna worden ze verwerkt tot desembrood. Op dit moment is Circulair Brood nog een pilot en wordt het brood op kleine schaal verwerkt, maar het is de bedoeling dat alle 60 aangesloten bakkers bij Top Bakkers uiteindelijk op deze manier gaan werken. Komend jaar wil Top Bakkers opschalen met 10 bakkers, laat bakker Rob Besseling weten aan RTL.

Circulair Brood is dit jaar een van de nominaties voor de Horecava Innovation Awards. Het product is te proeven op Horecava standnummer 12.310.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Too Good To Go redde 18 miljoen maaltijden in vijf jaar

Too Good To Go redde 18 miljoen maaltijden in vijf jaar

Het platform Too Good To Go is deze maand vijf jaar actief in Nederland. Deze app tegen voedselverspilling redde in die tijd 18 miljoen maaltijden, wat neerkomt op ongeveer één maaltijd per inwoner. Ook wereldwijd namen de cijfers de afgelopen anderhalf jaar toe. In totaal zijn er inmiddels al 200 miljoen maaltijden gered.

Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken

Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken

Lidl gaat jaarlijks 600.000 kilo groente en fruit doneren aan Voedselbanken Nederland, wat gelijk staat aan ruim 1,3 miljoen porties groente en fruit. Dat maakte de supermarktketen bekend tijdens het jubileumdiner in de Kookfabriek in Utrecht waar Lidl en Voedselbanken Nederland hun 10-jarige samenwerking vierden.

Flevolandse zorgorganisaties in actie om voedselverspilling tegen te gaan

Flevolandse zorgorganisaties in actie om voedselverspilling tegen te gaan

In opdracht van provincie Flevoland en gemeente Lelystad zijn vijf Flevolandse zorglocaties van Coloriet en Woonzorg Flevoland samen met Greendish de uitdaging aangegaan om voedselverspilling tegen te gaan. Op elke locatie is de voedselverspilling in hun keuken, koelkast en op het bord gemeten om hun kennis en bewustzijn te vergroten. Met als resultaat:...