Consumentenbond: "Erwtensoep supermarkt vaak ongezond"

Erwtensoep

Erwtensoep uit de supermarkt bevat vaak erg veel zout. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.  Hiervoor testte de Consumentenbond 15 soorten erwtensoep uit de supermarkt. Meer dan de helft scoorde onvoldoende op het zoutgehalte. Zes soepen kregen een onvoldoende voor verzadigd vet.

Volgens de Consumentenbond zijn de zoutste soepen Markant Erwtensoep, Plus Erwtensoep, Albert Heijn Gevulde erwtensoep en Jumbo Boeren erwtensoep. Unox Biologische erwtensoep bevat het minste zout. In veel soepen zit meer dan twee gram zout per 250 ml, terwijl het advies van de Gezondheidsraad is om maximaal zes gram zout per dag binnen te krijgen. De soepen bevatten daarnaast ook behoorlijk wat verzadigd vet. Teveel zout en verzadigd vet kunnen leiden tot een grotere kans op hart- en vaatziekten.

In een laboratorium onderzocht de Consumentenbond de hoeveelheid zout, verzadigd vet en vlees in de erwtensoepen. Ook keken ze naar het dierenwelzijn en beoordeelden ze het etiket. Daarnaast proefden 62 consumenten en zes erwtensoepexperts de soepen. De erwtensoep van Aldi kwam als Beste uit de Test. Consumenten vonden deze soep het lekkerst. Deze soep was ook de enige die een voldoende kreeg van het expertpanel.

Alle soepen uit de test voldoen aan de belofte van de levensmiddelenindustrie in 2014 om het zoutgehalte in soepen te verminderen. De onafhankelijke wetenschappelijke adviescommissie (WAC) beoordeelde deze belofte als slechts ‘matig ambitieus’. Ook omdat veel soepen al voldeden aan de door de industrie zelf opgelegde normen. De WAC adviseerde het zoutgehalte sneller te verminderen en drong aan op vervolgstappen. Omdat hier nog geen sprake van is, blijven de Consumentenbond en gezondheidsorganisaties aandringen op een intensievere aanpak van productverbetering.

Lees ook:

Lees ook
Albert Heijn start met AH Overblijvers om 4,5 miljoen kilo voedsel te besparen

Albert Heijn start met AH Overblijvers om 4,5 miljoen kilo voedsel te besparen

Albert Heijn start vanaf 5 september met AH Overblijvens-pakketten. Overblijvers zijn producten die aan het eind van de dag overblijven en een naderende houdbaarheidsdatum hebben of uit het assortiment gaan. Klanten van Albert Heijn kunnen deze pakketten via de app kopen.

Consument betaalt meer voor boodschappen in de supermarkt

Consument betaalt meer voor boodschappen in de supermarkt

De consument betaalt gemiddeld 18,5 procent meer voor de boodschappen in de supermarkt dan 11 maanden geleden. Dat blijkt uit onderzoek van GfK, meldt NOS.

Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

De plantaardige ingrediëntenfabrikant Fooditive maakt bekend de productie op te schalen. Daarnaast introduceert de Nederlandse startup twee nieuwe ingrediënten: LowSalt en Bee-free-Honey.