Cultivated en AlgO winnaars ReThink Protein Challenge

wur rethink

In de Grand Finale van de ReThink Protein Challenge, georganiseerd door Wageningen University & Research, kwamen Cultivated en AlgO als winnaars uit de bus. De studententeams bedachten unieke innovaties die kunnen bijdragen aan de eiwittransitie.

WUR organiseerde de challenge dit jaar voor de tweede keer. De universiteit vraagt studenten van over de hele wereld hoe zij de eiwittransitie zouden aanpakken. Naast nieuwe eiwitten bedenken, moeten de deelnemende teams nadenken over de verkoopbaarheid van hun product en hoe hun innovatie de wereld positief beïnvloedt. Tijdens de vorige ReThink Protein Challenge won het idee van de inmiddels succesvolle start-up FUMI Ingredients, zie ook het artikel Je ei kwijt in gist uit EVMI4

Winnaar in de categorie Prototyping, waarbij het team een compleet businessplan en een Minimum Viable Product moest laten zien, is Cultivated. Het product van team Cultivated is een melkvetvervanger, geproduceerd met precisiegistfermentatie, dat zou kunnen dienen om zuivelalternatieven te verbeteren. De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van bedrijven als Lely en DSM, noemen het product ‘zeer relevant’ en het zou een ‘game changer’ kunnen zijn, aldus het persbericht van WUR.

Team AlgO won in de categorie Ideation, waarvoor de deelnemers een goed uitgewerkt, concreet zakelijk voorstel schreven. AlgO bedacht een concept om microalgen te kweken op afvalstromen. Hun idee voor een draagbare faciliteit ‘biedt veel flexibiliteit’, aldus de jury. ‘Je kunt het overal brengen waar de afvalstroom is.’

De winnende teams ontvangen respectievelijk €6000 en €3000 en zullen professionele ondersteuning krijgen om hun projecten verder te ontwikkelen voor een echte impact op de wereldwijde eiwitvoorziening.

Publiekslieveling was met 53% van de stemmen team Blue Chitin, dat een voeradditief voor visvoer bedacht, gemaakt met afval van de garnalenindustrie. Andere winnaars in de Grand Finale stelden voor om insecten te betrekken voor eiwitten of om de bijproducten van bestaande industrieën te gebruiken, zoals tomatenzaden. Twee teams stelden voor om gistorganismen genetisch te manipuleren om eiwitten te produceren voor zuivelalternatieven.

Lees ook
Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. De methode die ze hanteerden, lijkt op eerdere door hen ontwikkelde methodes voor de isolatie van Rubisco uit andere reststromen. Bij toepassing op grote...

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Ongeveer 370 derdejaars vwo-leerlingen van vijf Nederlandse Technasia deden mee aan het project 'Stop Voedselverspilling'. Hun opdracht? Een oplossing ontwikkelen voor het weggooien van voedsel. Tijdens de Floriade Expo in Almere werden op 17 mei de winnaars bekend gemaakt.

Onderzoekers WUR geven verbeterpunten voor recycling van drankenkartons

Onderzoekers WUR geven verbeterpunten voor recycling van drankenkartons

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben onderzoekers van Wageningen University & Research het recyclingpercentage van drankenkartons in Nederland berekend. Dit percentage komt uit op 31% in 2020. De onderzoekers gaven ook inzicht in verbeterpunten, die het recyclingpercentage in het meest gunstige scenario kunnen verhogen...