Cultivated en AlgO winnaars ReThink Protein Challenge

wur rethink

In de Grand Finale van de ReThink Protein Challenge, georganiseerd door Wageningen University & Research, kwamen Cultivated en AlgO als winnaars uit de bus. De studententeams bedachten unieke innovaties die kunnen bijdragen aan de eiwittransitie.

WUR organiseerde de challenge dit jaar voor de tweede keer. De universiteit vraagt studenten van over de hele wereld hoe zij de eiwittransitie zouden aanpakken. Naast nieuwe eiwitten bedenken, moeten de deelnemende teams nadenken over de verkoopbaarheid van hun product en hoe hun innovatie de wereld positief beïnvloedt. Tijdens de vorige ReThink Protein Challenge won het idee van de inmiddels succesvolle start-up FUMI Ingredients, zie ook het artikel Je ei kwijt in gist uit EVMI4

Winnaar in de categorie Prototyping, waarbij het team een compleet businessplan en een Minimum Viable Product moest laten zien, is Cultivated. Het product van team Cultivated is een melkvetvervanger, geproduceerd met precisiegistfermentatie, dat zou kunnen dienen om zuivelalternatieven te verbeteren. De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van bedrijven als Lely en DSM, noemen het product ‘zeer relevant’ en het zou een ‘game changer’ kunnen zijn, aldus het persbericht van WUR.

Team AlgO won in de categorie Ideation, waarvoor de deelnemers een goed uitgewerkt, concreet zakelijk voorstel schreven. AlgO bedacht een concept om microalgen te kweken op afvalstromen. Hun idee voor een draagbare faciliteit ‘biedt veel flexibiliteit’, aldus de jury. ‘Je kunt het overal brengen waar de afvalstroom is.’

De winnende teams ontvangen respectievelijk €6000 en €3000 en zullen professionele ondersteuning krijgen om hun projecten verder te ontwikkelen voor een echte impact op de wereldwijde eiwitvoorziening.

Publiekslieveling was met 53% van de stemmen team Blue Chitin, dat een voeradditief voor visvoer bedacht, gemaakt met afval van de garnalenindustrie. Andere winnaars in de Grand Finale stelden voor om insecten te betrekken voor eiwitten of om de bijproducten van bestaande industrieën te gebruiken, zoals tomatenzaden. Twee teams stelden voor om gistorganismen genetisch te manipuleren om eiwitten te produceren voor zuivelalternatieven.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Wageningen University en Research: van last-mile tot microtechnologie

Wageningen University en Research: van last-mile tot microtechnologie

In Wageningen wordt ongelofelijk veel onderzocht, ontwikkeld en bedacht op het gebied van ons voedsel. We zien ze dan ook op diverse plekken terug tijdens Food Technology.

Voedingsmiddelenindustrie in de media | Week 10-2023

Voedingsmiddelenindustrie in de media | Week 10-2023

Frankrijk neemt maatregelen tegen stijging voedselprijzen, de toekomst van algen in voeding en Louise Fresco over het stikstofprobleem. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Ter Groene Poorte start met nieuw label FOOD ACADEMY

Ter Groene Poorte start met nieuw label FOOD ACADEMY

Op woensdag 1 maart 2023 is in de voedingsschool Ter Groene Poorte de nieuwe FOOD ACADEMY van start gegaan. Met FOOD ACADEMY gaat Ter Groene Poorte opleidingen en masterclasses organiseren die zich specifiek richten op een geïnteresseerd (vak)publiek en foodies die willen bijblijven met trends die vandaag spelen. Ook bedrijven die specifieke opleidingen...