‘Foodverpakking moet kleiner worden’

Verpakkingseenheden van voedingsmiddelen moeten kleiner worden, om obesitas tegen te gaan. Bij een aanbod in small, medium en large is de consument geneigd de middelste variant te kiezen. Omdat de standaard verpakking groeit, wordt waarschijnlijk vaker voor grotere volumes gekozen.

Dat stelt Maartje Poelman, onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in haar proefschrift. “Met het oog op het groeiend aantal mensen met overgewicht, kunnen kleinere verpakkingen mogelijk uitkomst bieden”, vertelt ze in Metronieuws.

Standaard is gegroeid

Tot eind jaren 60 werden in Nederland bijvoorbeeld uitsluitend Coca-Colaflessen van maximaal 750 milliliter verkocht. Inmiddels is de standaard frisdrankfles 2 keer zo groot.

“Als er in Nederland ook veel flessen van 2 of 3 liter in de schappen komen te staan, neemt de kans toe dat mensen voor een groter formaat kiezen. En dus ook het risico op het ongemerkt binnenkrijgen van te veel calorieën.”

Volgens haar eten of drinken consumenten vaak ongemerkt meer in één keer, als de verpakking of portie groter is.

Virtuele supermarkt

Om voor haar onderzoek meer inzicht te krijgen in de keuzes van consumenten tijdens het boodschappen doen, heeft Poelman een virtuele supermarkt ontwikkeld.

Deelnemers lopen dan virtueel met een boodschappenkarretje in en 3D-supermarkt en krijgen virtueel budget voor de wekelijkse boodschappen. Na het afrekenen, vullen ze een vragenlijst in.

Aan de hand van de keuzes en antwoorden verwacht Poelman meer te weten te komen over wat mensen belangrijk vinden en waardoor ze worden beïnvloed.

Beter gezondheidsbeleid

De resultaten worden gedeeld met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Hopelijk kunnen de nieuwe inzichten bijdragen aan een beter gezondheidsbeleid”, stelt ze.

De virtuele supermarkt draait al, maar consumenten kunnen zich nog opgeven (via boodschappen.falw@vu.nl).

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Peeze start praktijktest herbruikbare koffieverpakkingen

Peeze start praktijktest herbruikbare koffieverpakkingen

Koffiebranderij Peeze start samen met Koninklijke Burgers’ Zoo en verzekeraar Unigarant een praktijktest met herbruikbare koffieverpakkingen: een afwasbare verpakking die na reiniging opnieuw ingezet kan worden.

Aandacht voor verpakkingsinnovaties Gouden Noot tijdens Empack 2023

Aandacht voor verpakkingsinnovaties Gouden Noot tijdens Empack 2023

Verpakkingsbeurs Empack zet tijdens de twintigste editie op 5 en 6 april 2023 de innovaties van de winnaars van de Gouden Noot in de schijnwerpers. Het is het debuut van de Gouden Noot op Empack.

Coca-Cola introduceert plastic flessen met aangehechte doppen

Coca-Cola introduceert plastic flessen met aangehechte doppen

Coca-Cola in Nederland voorziet vanaf dit najaar haar plastic flessen van een aangehechte dop. Met de nieuwe doppen wil de frisdrankgigant inzameling en recycling stimuleren en zwerfafval tegen gaan.