Foodwatch over transparantie hoogleraren: ‘WUR komt belofte niet na’

wur

Afbeelding: Van Gooien via Wikimedia Commons

Een derde van de bijzonder hoogleraren voeding van Wageningen University & Research (WUR) is nog steeds niet transparant over diens werkzaamheden buiten de universiteit. Dat constateert voedselwaakhond foodwatch een half jaar na hun eerste rapport over de kwestie.

In november 2020 bracht foodwatch een rapport uit waarin stond dat bijna de helft van de 24 bijzonder hoogleraren voeding van de WUR niet transparant is over diens nevenwerkzaamheden. Daarover schreef EVMI op 16 november 2020 een nieuwsbericht, inclusief reactie van de universiteit.

De WUR - die veel samenwerkt met bedrijven die onderzoek aan de universiteit (gedeeltelijk) financieren - beloofde beterschap, maar foodwatch constateert dat de universiteit die belofte niet nakomt. Uit een nieuw rapport van de voedselwaakhond blijkt dat bijna een derde van de groep hoogleraren (7 van de 24) nog steeds de gedragsregels overtreedt met betrekking tot nevenwerkzaamheden. Dat wil zeggen: van deze hoogleraren zijn de nevenwerkzaamheden niet (allemaal) openbaar toegankelijk op de universiteitsprofielpagina via We@wur. Dertien van de 24 bijzonder hoogleraren hebben een nevenwerkzaamheid bij een bedrijf zoals Unilever, Campina of Nutricia. Drie van hen hebben dit niet openbaar toegankelijk gemaakt op We@Wur, schrijft foodwatch. “Twee van deze drie hebben zelfs helemaal geen profielpagina.”

In het persbericht van foodwatch zegt campaigner Elif Stepman: “Transparantie is de dag van vandaag zowat het enige controlemiddel om na te gaan of er sprake is van eventuele belangenverstrengeling, nu universiteitsonderzoekers steeds vaker samenwerken met bedrijven. [...] Nu er steeds meer publiek-private samenwerking is kan een gebrek aan transparantie het vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek verder doen dalen.” 

Foodwatch roept het ministerie, de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en Nederlandse universiteiten op doeltreffendere actie te ondernemen – “aangezien de huidige maatregelen duidelijk niet volstaan”, aldus de stichting.

Thema's
Lees ook
Onderzoekers WUR bootsen dierlijk vet na met 3D-geprinte proteïnepasta

Onderzoekers WUR bootsen dierlijk vet na met 3D-geprinte proteïnepasta

Onderzoekers van Wageningen University & Research kunnen met een 3D-geprinte pasta de structuur van reuzel nabootsen. De pasta bestaat uit plantaardige olie en erwtenproteïne. Als volgende stap willen de onderzoekers de smaak perfectioneren, om deze geschikt te maken als basis voor vleesvervangers.

WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent

WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent

Koffiebedrijf FarmersDirect Coffee ontwikkelt in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) de eerste CO2-calculator die de klimaatafdruk van de koffieketen specifieert. De calculator combineert de CO2-impact voor elk onderdeel van de keten en maakt zo inzichtelijk hoe duurzaam de koffie is geproduceerd.

WUR publiceert overzichtsrapport Staat van Landbouw en Voedsel

WUR publiceert overzichtsrapport Staat van Landbouw en Voedsel

Wageningen University & Research (WUR) publiceert het rapport Staat van Landbouw en Voedsel, dat door WUR en het Centraal Bureau voor de Statistiek is opgesteld in opdracht voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.