Glutenvrije haver Vandinter Semo gecertificeerd

29 februari 2016

Vandinter Semo uit Scheemda heeft een certificaat gekregen voor de eigen productie en verwerking van glutenvrije haver. Het bedrijf geeft aan de enige in West-Europa te zijn met een certificaat binnen de haverketen die gegarandeerd vrij is van glutenhoudende granen.

Haver is in tegenstelling tot tarwe, gerst en rogge, glutenvrij en dus ideaal als basis voor brood-, koek- en ontbijtproducten voor consumenten met een glutenallergie. Bij de productie van haver in de reguliere productieketen raakt haver echter makkelijk vermengd met kleine hoeveelheden tarwe, gerst of rogge, en dus met gluten.

Productie, oogst en verwerking

Zaadteler, -verwerker en -veredelaar Vandinter Semo heeft daarom mede-geïnvesteerd in een gecertificeerde glutenvrije keten voor de productie en verwerking van gegarandeerd 100 procent glutenvrije haver.

Dat start bij de eigen productie van haverzaden, die gegarandeerd vrij zijn van tarwe-, gerst- en roggezaden. Dit haverzaad wordt geteeld op Nederlandse akkers waarop ten minste acht jaar geen granen zijn geteeld. Het telen gebeurt volgens een strikt teeltrecept.

Schonings- en controletraject

Na de oogst doorloopt de haver een streng schonings- en controletraject in een 100 procent tarwe-, gerst- en roggevrije ruimte. De gebruikte technieken en methodes zijn afkomstig uit de zaadveredeling en zijn door het bedrijf in samenwerking met Wageningen UR verder ontwikkeld. Zo heeft Vandinter Semo een eigen haverpellijn die uitsluitend gebruikt wordt voor het pellen van de glutenvrije producten.

Ook geëxtrudeerde haver

Het bedrijf brengt ook halffabrikaten van de glutenvrije haver op de markt. Het assortiment omvat haver, gemalen haver, geëeste haver en geëxtrudeerde haver.

Afnemers zijn onder meer producenten van gezonde voeding, zoals Smood en Futricio, en fabrikanten van glutenvrije producten, zoals FreeOff Dieetproducten.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?