HAK test teelt kidneybonen op Nederlandse grond

Hak kidneybonen

Groentefabrikant HAK oogstte begin oktober kidneybonen op Nederlandse grond. De exotische bonensoort, die vooral in Noord-Amerika wordt geteeld en geoogst, blijkt ook goed te groeien in Zeeuws-Vlaanderen. De proef maakt onderdeel uit van een reeks testen die de groentefabrikant uitvoert met de teelt van exotische bonensoorten in Nederland. Op deze manier wil HAK nog meer peulvruchten dichtbij huis produceren.

Fabriek in Giessen

HAK wil zo veel mogelijk van haar groenten, peulvruchten en fruit telen binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen. Op deze manier kan HAK de kwaliteit maximaal bewaken. Ook maken de groenten op deze manier minder kilometers van grond tot consument, wat duurzamer is. Momenteel komt ruim 70 procent uit de buurt van Giessen. Voor groenten en peulvruchten die uit klimatologisch oogpunt nog niet in Nederland kunnen worden geteeld, of bij tegenvallende Nederlandse oogsten, kan de groentefabrikant een uitzondering maken.

Landklimaat

Veel bonensoorten gedijen het beste in een landklimaat. In Nederland hebben deze bonen meer tijd nodig om te volgroeien, wat nadelig is voor de kwaliteit en de smaak. Voor de productie van kidneybonen werkt HAK al jaren samen met telers in Noord-Amerika, waaronder Canada, een plek waar bonen van oudsher goed groeien. De kennis en ervaring van deze boeren wordt nu ingezet om te onderzoeken of deze bonensoort ook in Nederland kan worden geteeld.

Nederlandse kidneybonen

Van de Nederlandse kidneybonen heeft HAK vier hectare ingezaaid, van zowel de kleine als de grote rode kidneyboon. Deze bonen zijn begin oktober geoogst, na de eerste droge dagen van de maand, zodat het vochtgehalte en dus de kwaliteit van de boon het juiste niveau heeft. De kidneybonen van Nederlandse grond komen terecht in de stazakken en in de potten van HAK. Als de kwaliteit en de kwantiteit van Nederlandse oogst voldoen aan de normen van HAK, gaat de groentefabrikant de productie van Nederlandse kidneybonen verder opschalen.

‘Lokaal’ voedsel

HAK is van plan om in de toekomst indien teelttechnisch mogelijk meer exotische bonensoorten naar Nederland te halen, vertelt Adri den Dekker, Directeur Inkoop en Landbouw “De vraag naar ‘voeding van dichtbij’ én naar peulvruchten groeit gestaag. HAK streeft ernaar om zoveel mogelijk producten in de omgeving van Giessen te telen. Als toekomstige proeven ook slagen, kunnen we in de toekomst grotere hoeveelheden Nederlandse kidneybonen oogsten. Daarnaast onderzoeken we hoe andere bonensoorten het doen op de Nederlandse grond.”

Lees ook
Doe jij mee aan de hackathon tijdens Food Technology? Challenge 1: Lekker boontje

Doe jij mee aan de hackathon tijdens Food Technology? Challenge 1: Lekker boontje

Tijdens Food Technology op 1 en 2 december vindt de 3e editie van de hackathon Redesign Your Food Business plaats. Vandaag en de komende twee donderdagen presenteren we 3 challenges. Wil jij met je team de casus van vandaag, of een zelf bedachte challenge, oppakken tijdens Food Technology? Laat het ons weten!

Nieuwe eiwit-fabriek voor Meelunie

Nieuwe eiwit-fabriek voor Meelunie

Dit najaar opent Meelunie in Denemarken een fabriek die veldbonen gaat verwerken om hieruit eiwitten te winnen.

Investering van 31 miljoen dollar voor Meatless Farm

Investering van 31 miljoen dollar voor Meatless Farm

De vleesvervangers van de Britse producent Meatless Farm moeten in de schappen van de Nederlandse supermarkten komen te liggen. Het bedrijf haalde eind 2020 31 miljoen dollar op voor verdere groei van het bedrijf. Het nieuwe internationale hoofdkantoor staat in Amsterdam.