HAS Hogeschool start minor gericht op plantaardige voeding

HAS Hogeschool start minor gericht op plantaardige voeding - 1 (LR)

Studenten van HAS Hogeschool en de Hogeschool van Arnhem zijn op 2 en 3 mei 2017 van start gegaan met de eerste editie van de nieuwe derdejaars minor ‘Plant(w)aardige toekomst’. In deze minor van tien weken bestuderen veertig studenten de gehele plantaardige voedselketen.

Plantaardige voeding

Het is voor het eerst dat hbo-instellingen in samenwerking met het bedrijfsleven een onderwijsprogramma samenstellen dat inhaakt op de transitie naar ‘groene eiwitten’ in ons dagelijkse eetpatroon en de wereldwijde trend dat we als consument steeds vaker kiezen voor plantaardig eten. De minor ‘Plant(w)aardige toekomst’ behandelt de gehele plantaardige voedselketen van ‘grond tot mond’.

Groentefabrikant HAK

De studenten gaan in multidisciplinaire teams aan de slag met verschillende projecten. Groentefabrikant HAK ondersteunt het programma met twee projecten waar acht studenten de komende weken aan gaan werken, ‘het effect van klimaat op zomergroenten’ en ‘de Hollandse bruine boon’.

Gehele keten

Tijdens de eerste week van het studieprogramma laat HAK de gehele keten in vogelvlucht zien, van het oogsten en telen tot een rondleiding in de HAK-fabriek inclusief een kookworkshop. Naast de groentefabrikant leveren ook onder meer Schouten Europe, marktleider in vleesvervangers, en testinstituut voor voedingsproducten NIZO bijdragen aan het studieprogramma door middel van diverse leerprojecten.

Consumptie plantaardige eiwitten stimuleren

Het idee voor de samenwerking tussen HAS Hogeschool, HAK en Schouten Europe ontstond binnen de Green Protein Alliance (GPA). Ondersteund door het ministerie van Economische Zaken maakt deze alliantie, bestaande uit meer dan vijfentwintig marktpartijen en non-profit instellingen, de consumptie van plantaardige eiwitten makkelijk. Verbinden van educatie met ondernemerschap speelt hierin een belangrijke rol. Naast het ondersteunen van de minor gaat HAK studenten gastcolleges en afstudeerprojecten aanbieden op het gebied van plantaardige voeding in het bijzonder de teelt, productontwikkeling en commercie.

Bron: HAK

Lees ook:

       
Lees ook
HAK certificeert ook rode bieten en boerenkoool ‘On the way to PlanetProof’

HAK certificeert ook rode bieten en boerenkoool ‘On the way to PlanetProof’

HAK wil in 2021 alle zomer- en wintergroenten en peulvruchten ‘On the way to Planetproof’ gecertificeerd hebben. Dit is een onafhankelijk keurmerk dat eisen stelt op het gebied van afval, watergebruik en bodem, maar geen biologische landbouw vereist. Deze maand komen de eerste gecertificeerde boerenkool en rode bieten van het Brabantse land. Eerder...

Nieuwe alliantie wil plantaardig voedsel belangrijker maken in Europees beleid

Nieuwe alliantie wil plantaardig voedsel belangrijker maken in Europees beleid

Afgelopen week startte de European Alliance for Plant-based Foods (EAPF). Het is een samenwerkingsverband van NGO’s, wetenschappers en bedrijven. Het heeft tot doel om op Europees niveau een voedselsysteem te creëren waarin plantaardig voedsel de hoofdrol speelt.

HAK over duurzaamheid

HAK over duurzaamheid

Onlangs publiceerde groenteproducent HAK een Maatschappelijk Impact Rapport met behaalde resultaten en nieuwe duurzaamheidsdoelen. Daarmee wil het bedrijf zich profileren als groene onderneming en een maatschappelijk debat aanzwengelen. We spreken directeur Timo Hoogeboom over de ambities van HAK. HAK is misschien een van de weinige voedingsmiddelenbedrijven...