HAS Hogeschool start minor gericht op plantaardige voeding

HAS Hogeschool start minor gericht op plantaardige voeding - 1 (LR)

Studenten van HAS Hogeschool en de Hogeschool van Arnhem zijn op 2 en 3 mei 2017 van start gegaan met de eerste editie van de nieuwe derdejaars minor ‘Plant(w)aardige toekomst’. In deze minor van tien weken bestuderen veertig studenten de gehele plantaardige voedselketen.

Plantaardige voeding

Het is voor het eerst dat hbo-instellingen in samenwerking met het bedrijfsleven een onderwijsprogramma samenstellen dat inhaakt op de transitie naar ‘groene eiwitten’ in ons dagelijkse eetpatroon en de wereldwijde trend dat we als consument steeds vaker kiezen voor plantaardig eten. De minor ‘Plant(w)aardige toekomst’ behandelt de gehele plantaardige voedselketen van ‘grond tot mond’.

Groentefabrikant HAK

De studenten gaan in multidisciplinaire teams aan de slag met verschillende projecten. Groentefabrikant HAK ondersteunt het programma met twee projecten waar acht studenten de komende weken aan gaan werken, ‘het effect van klimaat op zomergroenten’ en ‘de Hollandse bruine boon’.

Gehele keten

Tijdens de eerste week van het studieprogramma laat HAK de gehele keten in vogelvlucht zien, van het oogsten en telen tot een rondleiding in de HAK-fabriek inclusief een kookworkshop. Naast de groentefabrikant leveren ook onder meer Schouten Europe, marktleider in vleesvervangers, en testinstituut voor voedingsproducten NIZO bijdragen aan het studieprogramma door middel van diverse leerprojecten.

Consumptie plantaardige eiwitten stimuleren

Het idee voor de samenwerking tussen HAS Hogeschool, HAK en Schouten Europe ontstond binnen de Green Protein Alliance (GPA). Ondersteund door het ministerie van Economische Zaken maakt deze alliantie, bestaande uit meer dan vijfentwintig marktpartijen en non-profit instellingen, de consumptie van plantaardige eiwitten makkelijk. Verbinden van educatie met ondernemerschap speelt hierin een belangrijke rol. Naast het ondersteunen van de minor gaat HAK studenten gastcolleges en afstudeerprojecten aanbieden op het gebied van plantaardige voeding in het bijzonder de teelt, productontwikkeling en commercie.

Bron: HAK

Lees ook:

       
Lees ook
De creatieve oplossingen van food-studenten

De creatieve oplossingen van food-studenten

Het is een unieke beleving, de HAS Food Experience die de hogeschool in Den Bosch jaarlijks voor hun studenten organiseert. Voor een dag verandert de school in een grote beursvloer waar dit keer meer dan 230 vierdejaarsstudenten hun projecten presenteren aan bezoekers. Bovendien wordt een aantal projecten nog eens extra in het zonnetje gezet met een...

Schouten Europe verandert GoodBite in Schouten voor foodservice en food industrie

Schouten Europe verandert GoodBite in Schouten voor foodservice en food industrie

Vanaf begin 2020 verandert het Nederlandse familiebedrijf Schouten Europe B.V. de naam GoodBite in Schouten voor de foodservice en foodindustrie. In de retail blijft Schouten haar producten leveren onder de merknaam GoodBite.

160 voedingswetenschappers wijzen Nutri-Score af

160 voedingswetenschappers wijzen Nutri-Score af

Voedingswetenschapper Annet Roodenburg, lector aan de HAS Hogeschool Den Bosch, verwoordde het ongenoegen al eerder: als Nutri-Score ander voedsel gezond noemt dan de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, dan raakt de consument in verwarring. Nu is duidelijk geworden dat op initiatief van voedingskundige en epidemioloog Manon van Eijsden en levensmiddelentechnoloog...