'Helft etiketten superfoods bevat onterechte claims'

12 juni 2014

DEN HAAG -  De helft van de etiketten op zogenoemde superfoods bevat fouten. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond onder 8 superfoods. Fabrikanten schermen onder meer met onterechte claims.

Ook ontbreekt informatie in het Nederlands of staat er bijvoorbeeld 'rijk aan ijzer' zonder het ijzergehalte te vermelden.

Aangifte

De meeste van de door de Consumentenbond aangesproken fabrikanten hebben toegezegd het etiket aan te zullen passen, stelt de Consumentenbond. De organisatie kondigt aan bij de NVWA aangifte te doen van overtreding van de Warenwet tegen Planetbio, dat niet reageerde op de kritiek.

De Consumentenbond nam voor de Gezondgids van juni 2014 acht superfoods onder de loep die op de verpakking veel beloftes doen over de voedingswaarde. De helft van de onderzochte superfoods blijkt de claims op de verpakking niet waar te maken. "Zo zouden de incabessen van Healthy Planet (Ekoplaza) ‘boordevol vitamines’ zitten. Maar als consumenten aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van sommige van die vitamines willen komen, zouden ze kilo’s van deze bessen moeten eten. Terrasana (cacaonibs), Planetbio (macapoeder) en Kruidvat (tarwegraspoeder) gaan zwaar de fout in met de vermelde hoeveelheden op de verpakking. In alle drie de gevallen wordt de hoeveelheid mineralen of vitamines schromelijk overdreven, soms met een factor 400."

Lees ook:

Nederlander gelooft niet in superfoods (6 maart 2014)

Nieuwe website Voeding & Kanker Info (8 mei 2014)

Geen bewijs voor ‘superfoods’ (15 maart 2011)

Altijd op de hoogte blijven?