Inflatie stijgt met bijna 10 procent in maart

klant supermarkt

Foto: Unsplash

Alles wordt duurder. Voedsel, energie, benzine. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg inflatie maart 2022 naar 9,7 procent. In februari was dit nog 6,2 procent. Alleen in april 1976 lag de inflatie hoger.

De belangrijkste oorzaak van de inflatie is volgens het CBS de hoge energieprijs. De prijzen voor elektriciteit, gas en stadverwarming waren maart  157 procent meer dan van vorig jaar. Februari 2022 was nog 77 procent.

Daarnaast spelen ook de stijgende brandstofprijzen een rol. Deze stegen met 36,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Aan de pomp steeg de gemiddelde prijs van een liter Euro 95 van 2,05 maart in februari naar 2,29 euro in maart. Diesel ging van 1,74 euro naar 2,12 euro.

En tot slot stegen ook de prijzen van voedingsmiddelen, met name van vlees en groente. In maart betaalden consumenten 6,2 procent meer voor voedingsmiddelen ten op zichte van 2021. In februari was dit nog 4,9 procent.

Ter compensatie van de hoge inflatie verlaagde de regering vanaf 1 april de accijns op brandstofmet 17 cent per liter benzine en 11 cent per liter diesel. Deze accijnsverlaging duurt in elk geval tot het einde van het jaar. Voor consumenten met een laag inkomen is er ook compensatie voor de energiemaatregelen.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Verstegen Spices & Sauces genomineerd voor de EZK Energy Award

Verstegen Spices & Sauces genomineerd voor de EZK Energy Award

Verstegen Spices & Sauces is een van de drie genomineerden voor de EZK Enery Award 2022. Dat is een award voor bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of het gebruik van hernieuwbare (duurzame) warmte. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar.

Nederlandse voedselprijzen gaan nog verder stijgen

Nederlandse voedselprijzen gaan nog verder stijgen

Voedselproducenten gaan de komende maanden hun prijzen nog verder verhogen. Analisten van de Rabobank verwachten prijsstijgingen van 10 tot 20 procent. De reden? Ondanks een daling van de prijzen op de wereldmarkt zien voedselproducenten hun kosten nog steeds oplopen.

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Inflatie beïnvloedt het koopgedrag van veel consumenten, ook bij onze oosterburen. 31 procent van de Duitsers kan zich hun gebruikelijke vleesconsumptie niet meer veroorloven. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Vion voor de Vion Consumer Monitor.