Nieuw consortium start project PULSE gericht op eiwittransitie

erwten

Het is noodzakelijk om het aandeel van plantaardige eiwitten in onze voeding te vergroten, willen we in de toekomst nog in voedselvoorziening kunnen blijven voorzien. Deze eiwitten kunnen onder meer gewonnen worden uit peulvruchten, liefst van lokale bodem. Erwt, veldboon en lupine zijn kansrijk in het Noordwest-Europese en dus ook Nederlandse klimaat. Er is echter nog veel onderzoek nodig. Recent werd het project PULSE goedgekeurd door SIA-RAAK: dit consortium richt zich op de ontwikkeling van hoogwaardige eiwitten-ingrediënten uit peulvruchten.

PULSE

PULSE (Protein Utilisation from Legumes for a Sustainable European crop) is een samenwerking tussen HAS Hogeschool en contract research organisatie NIZO samen met zeven andere bedrijven: Limagrain, GEA, Cosucra, MFH Pulses, Ruitenberg Ingredients en Sofine Foods. De consortiumpartners bestrijken de gehele keten van zaadveredeling tot consumentenproducten. “Het is heel belangrijk dat het onderzoek zich richt op de hele keten”, stelt de projectleider van het PULSE project Fred van de Velde, Principal Scientist Protein Functionality van NIZO en lector Eiwittransitie in Voeding bij HAS Hogeschool. “Alleen op die manier kunnen we onze ambitieuze doelstellingen bereiken.”

Duurzame eiwitproductie

De partners willen onder meer rassen van erwten en veldbonen selecteren en ontwikkelen die een verhoogd eiwitgehalte of verbeterde eiwitsamenstelling hebben. “Onze ambitie is om deze eiwitten breed toegepast te krijgen in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen”, zegt Van de Velde. “Denk aan bijvoorbeeld het vervangen van kippenei-, melk-, of vleeseiwit.”

Daarom wordt in het project ook de functionaliteit van deze eiwitten onderzocht en de invloed van het productieproces hierop. Een bijkomend voordeel is dat de gewassen daardoor voor agrarische ondernemers aantrekkelijker worden om te verbouwen. Henny van Gurp, senior Projectleider Plant bij ZLTO: “Samen met onze achterban zijn wij continu op zoek naar mogelijkheden om de waarde van gewassen te verhogen. Door eiwitgewassen toepasbaar te maken in humane voeding, wordt waarde voor de akkerbouwers gecreëerd.”

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

Binnen HAS Hogeschool wordt het onderwijs nauw betrokken bij het project. Vanaf het nieuwe studiejaar in september gaat het project van start met zowel enkele afstudeeropdrachten bij verschillende consortiumpartners als onderwijsprojecten in eerdere leerjaren. HAS Hogeschool werkt graag samen met bedrijven binnen projecten, zoals PULSE. Collegevoorzitter Dick Pouwels: “Wij geloven sterk in de innovatiekracht van de sector zelf en helpen bedrijven daarbij. We maken daarbij bewuste keuzes voor bepaalde maatschappelijke vraagstukken.”

Lees ook:

     
Lees ook
HAS Food Experience presenteert innovaties gericht op een betere wereld

HAS Food Experience presenteert innovaties gericht op een betere wereld

Tijdens de veertiende HAS Food Experience op 1 februari presenteerden de studenten van de HAS Hogeschool hun innovatieve oplossingen op het gebied van food aan professionals in het werkveld. In vijf categorieën reikten de jury’s een award uit voor het beste project.

ABN AMRO: CO2-voetafdruk Nederlandse varkens behoort tot laagste ter wereld

ABN AMRO: CO2-voetafdruk Nederlandse varkens behoort tot laagste ter wereld

2021 was een slecht jaar voor de Nederlandse varkenshouderij. Enerzijds lagen de prijzen voor varkensvlees laag, terwijl varkenshouders anderzijds geconfronteerd werden met hoge kosten. Maar er is ook goed nieuws.

Seafarm krijgt ASC-certificering voor platvis

Seafarm krijgt ASC-certificering voor platvis

Seafarm voldoet aan de standaarden van het Aquaculture Stewardship Council (ASC). Met de ASC-certificering toont de Nederlandse tarbotkweker dat de vis verantwoord gekweekt is met minimale negatieve gevolgen voor mens en milieu. Het is volgens ASC de eerste viskwekerij ter wereld die de certificering ontvangt voor platvis.