Onderzoek wil processen streekproduct verbeteren

streekproduct315

EDE - Foodservice-groothandel Deli XL, ondernemersvereniging ZLTO en Wageningen UR starten samen 2 onderzoeken om de logistiek en de kwaliteitsborging van streekproducten te verbeteren.

De partners in deze publiek-private samenwerking willen de versnipperde keten verder professionaliseren en van daaruit de groeimarkt van streekproducten beter bedienen.

Logistiek model

Het eerste onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een nieuw logistiek model. “Als lokale producenten van streekproducten hun afzet en klantenkring vergroten, wordt de logistiek voor deze bedrijven complexer”, stelt Suzanne Stienen, projectmanager van Deli XL.

“We gaan daarom samen met ZLTO en Food en Biobased Research van Wageningen UR uitzoeken welke verbeterslagen we kunnen maken in de huidige business-modellen en distributiesystemen”, vervolgt Stienen.

Borging kwaliteit

In het tweede onderzoek, dat gelijktijdig wordt uitgevoerd, wordt gezocht naar een oplossing om de voedselveiligheid van streekproducten beter te borgen. Streekproducenten zijn veelal niet HACCP-gecertificeerd.

“We gaan kijken of we op een eenvoudige manier toch tot garanties en borging kunnen komen”, zegt Stienen. Dit om zo de potentiële afzetmarkt voor streekproducten te vergroten. Dit tweede onderzoek wordt uitgevoerd door Deli XL, ZLTO en Rikilt van Wageningen UR.

Slim matchen

“We streven naar kennisvalorisatie waarmee zowel het boerenerf als de professionele keuken uit de voeten kan”, zegt ketenspecialist Goos Cardol van ZLTO. “De groeiende local-for-local markt vraagt om slimme en snelle matches tussen vraag en aanbod. De kwaliteit van producten en logistiek staat altijd voorop.”

Bijzonder aan deze samenwerking is dat het theoretisch onderzoek direct in de praktijk kan worden getoetst bij de achterban van Deli XL en ZLTO.

De 2 onderzoeken moeten nog dit jaar tot concrete resultaten leiden. Er worden best practices gepubliceerd, die toepasbaar zijn voor anderen in de keten rond streekproducten.

Lees ook: