Permachill verlengt houdbaarheid agf

Top BV heeft een nieuwe koeltechniek ontwikkeld waardoor aardappelen, groenten en fruit langer goed blijven dan bij conventionele methoden. De Permachill-techniek zorgt voor een hogere productkwaliteit en minder derving.

Het Wageningse voedselinnovatiebedrijf komt met Permachill waarmee op een stabiele manier overal in een koelruimte dezelfde optimale temperatuur van net boven nul graden Celsius bereikt kan worden.

“Conventionele technieken koelen op een temperatuur van 4 tot 7 graden via luchtkoeling”, stelt Top. De luchtaanvoer zorgt hierbij voor temperatuurfluctuaties die volgens het bedrijf zelfs kunnen leiden tot vorstschade aan het tere product.

Gelijkmatig

Met de stabiele koeltechniek van Permachill worden de wanden van de ruimte als koelelement gebruikt. Daardoor ontstaat een gelijkmatige koeling en blijft het ook egaal koel. Hierdoor is de meest ideale temperatuur (net boven nul) mogelijk, zonder kans op bevriezing. Het gevolg is dat de agf in ‘winterslaap’ gaat en dagen langer goed kan blijven.

De techniek kan worden toegepast bij gekoelde opslag maar ook bij koeltransport. Eigenlijk is het toepasbaar in de hele logistiek, binnen alle schakels van de keten. Dat werkt zelfs beter, vindt Top-directeur Wouter de Heij.

Ketenbreed

“Individueel worden de verschillende schakels in de agf-keten steeds efficiënter en professioneler”, stelt hij. “Maar er valt nog veel winst te behalen in een ketenbrede aanpak. Door in de gehele keten aaneengesloten stabiel te koelen, kan de houdbaarheid van producten fors verlengd worden.”

Behalve minder derving en een hogere kwaliteit van het product zorgt Permachill voor meer flexibiliteit in het proces, waardoor gecentraliseerde productie en een groter afzetgebied (nieuwe markten en dus potentiële groei) mogelijk is.

Calculatie

Tegelijk met de techniek introduceert Top op de website van Permachill een webapp (online calculatiemethode). Deze berekent de potentiële houdbaarheidswinst die geboekt kan worden bij de diverse soorten groenten en fruit, ten opzichte van conventionele koelingstechnieken.

Zo kan de houdbaarheid van sla bijvoorbeeld ineens met 3 dagen worden verlengd.

Lees ook:

‘Ook rauwe melk veilig mild te conserveren’ (6 november 2013)

TOP: milde sterilisatie met radiogolven (20 september 2013)

Yellow Chips krijgt adiabatische koeling (16 augustus 2013)

Pascalisatiebedrijf op Food Tech Park (20 februari 2013)

Pure Pulse: sap langer houdbaar ( 9 maart 2012)

 
Lees ook
Minder voedselverspilling dankzij slimme houdbaarheidsindicator

Minder voedselverspilling dankzij slimme houdbaarheidsindicator

Een houdbaarheidsindicator op versproducten in een maaltijdbox wordt door consumenten gezien als meerwaarde. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research, dat werd uitgevoerd in opdracht van HelloFresh.

Waterpompen besparen 800.000 m3 gas in Nederlandse kaasfabriek

Waterpompen besparen 800.000 m3 gas in Nederlandse kaasfabriek

Sabroe Product Benelux installeerde een warmtepomp gecombineerd met waterkoeler in de nieuwe kaasfabriek van Rouveen Kaasspecialiteiten. De warmwaterpomp verplaatst de energiebehoefte van de waterkoeler, waardoor er nauwelijks energieverlies optreedt bij het verkoelen en verwarmen.

Actief plastic tegen voedselverspilling

Actief plastic tegen voedselverspilling

Het EU-project NanoPack ontwikkelde een actieve polymeerfilm die als verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen dient. Het verpakkingsmateriaal moet de houdbaarheid van het verpakte voedsel aanzienlijk verlengen. Eind vorig jaar werd het project afgerond en de resultaten zien er veelbelovend uit. Op 1 januari 2017 ging het project NanoPack officieel...