Van batterijenfabriek naar groentekweker

plantlab

Beeld: PlantLab. Links op de foto: Chris Arnold, CEO van Uplift. Rechts op de foto: Leon van Duijn, medeoprichter van PlantLab

PlantLab heeft in de Amerikaanse stad Indianapolis een voormalige batterijenfabriek omgebouwd tot productielocatie voor groente. Het is de eerste buitenlandse vestiging van de scale-up uit Den Bosch.

Eerder dit jaar haalde PlantLab €20 miljoen groeigeld op bij De Hoge Dennen Capital. Mede dankzij die investering kon het bedrijf de nieuwe kweeklocatie van 2000 vierkante meter groot realiseren. Inmiddels zijn de eerste kruiden, kroppen sla, tomaten en komkommers geleverd aan lokale supermarkten en food-service bedrijven. Uiteindelijk stijgt de productie naar 420.000 kilo en is er bij PlantLab plek voor zo'n 70 werknemers. 

PlantLab ging in Indianapolis een samenwerking aan met Englewood Community Development Corporation, dat werkt aan duurzame ontwikkeling van stadscorridors. De producten verschijnen op de markt onder de merknaam 'Uplift, good food for purpose' (zie afbeelding). “De samenwerking geeft ons de kans meer te betekenen voor de samenleving in Indianapolis”, zegt CEO van PlantLab Michiel Peters in het persbericht. “Dat past precies bij onze missie. We vergroten niet alleen het aanbod in toekomstbestendig en verantwoord vers voedsel voor lokale afnemers, maar creëren ook werkgelegenheid in een voor die locatie geheel nieuwe sector.”

Sinds de oprichting in 2010 werkt PlantLab aan vertical farming, een efficiënte, gepatenteerde technologie waarmee je groenten kunt verbouwen in gebouwen. De gewassen groeien in een afgesloten ruimte waar temperatuur, vocht en licht sterk gereguleerd en afgestemd op de plant zijn. Hierdoor zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig en bespaart de techniek 95% water ten opzichte van reguliere landbouw. Volgens het bedrijf is het mogelijk om op twee voetbalvelden voor honderdduizend consumenten een dagelijkse groenteportie van 200 gram te verbouwen.

Lees ook
Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Onderzoekers van de National University van Singapore hebben een ontsmettingsmethodiek ontdekt om kiemgroenten en gesneden sla te beschermen tegen micro-organismen. Ook biologische.

Vertical farm GROWx maakt doorstart onder nieuw management

Vertical farm GROWx maakt doorstart onder nieuw management

De Amsterdamse vertical farm GROWx heeft een doorstart gemaakt en is weer begonnen met produceren voor de horeca, zo meldt het dagblad Trouw. Het bedrijf kon vorig jaar de rekeningen niet meer betalen en moest de productie stilleggen. In het voorjaar van 2016 begon John Apesos dankzij een flinke projectlening van het Amsterdams Klimaat & Energiefonds...

Bioraffinage op je parkeerplaats met de installatie van Grassa!

Bioraffinage op je parkeerplaats met de installatie van Grassa!

Groenteverwerkende bedrijven kunnen hun reststromen binnenkort omzetten in een mobiele installatie van Grassa! die naast de fabriek staat geparkeerd. Nu raffineert die installatie nog vooral gras tot eiwitten, mineralen en vezels; producten voor diervoeding en veevoeder. Vanaf volgend jaar kunnen ook groenteresten worden verwerkt tot gezonde componenten...