Voedertarwe geschikt voor menselijke consumptie
Foto: Paulus van Dorsten
Tarwe die als veevoer wordt geclassificeerd, is ook goed bruikbaar in verschillende toepassingen voor menselijke consumptie, blijkt uit onderzoek van Low Food en Flevo Campus. Drie innovatieve voedselproducenten, Tortilleria Taiyari, Boonzaak en Mothers Kitchen Almere, onderzochten onder leiding van onderzoeker Elzelinde van Doleweerd verschillende toepassingen.
De classificering van tarwe als baktarwe (voor menselijk gebruik) of voedertarwe (voor veevoer) vindt voornamelijk plaats op basis van eiwitgehalte, omdat het zich dan goed leent voor het bakken van brood. Het is voor Nederlandse boeren vaak niet aantrekkelijk om baktarwe te verbouwen. Daarvoor moet een boer namelijk extra (kunst)mest gebruiken, en dat kost meer geld dan de meerwaarde die baktarwe per ton oplevert. Daarom importeren we momenteel heel veel graan uit landen als Frankrijk en Duitsland. Met meer toepassingen voor Nederlandse voedertarwe wordt de keten korter, én is er een beter verdienmodel voor de boer mogelijk. Doel van alle experimenten was daarom om een schaalbaar recept of product met Nederlandse voedertarwe te creëren.
De producenten gingen aan de slag met zowel bak- als voedertarwe: wat is het effect van de verschillende soorten tarwe op hun specialiteiten? Daarbij werd er een vergelijking gemaakt tussen twee soorten mixen van rassen voedertarwe met verschillende eiwitgehaltes en een baktarwe ras (KWS Extase, afkomstig van de Boerderij van de Toekomst). Opvallend is dat uit het onderzoek blijkt dat de varianten gemaakt met voedertarwe vaak beter zijn dan die met baktarwe. Alle drie de producenten kwamen tot een smaakvol eindproduct gemaakt van voedertarwe: Mexicaanse tortilla’s, tempeh van tarwe en grijze erwt en verschillende Indiase deegwaren als dosa, idli, chapati en puri. Er is niet getest of de voedertarwe ook geschikt is voor het bakken van brood.
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Consumentenbond: Alcoholfabrikanten moeten transparant zijn over hun producten
De Consumentenbond vindt dat alcoholfabrikanten niet transparant zijn over hun drank. Op het etiket ontbreken vaak de ingrediënten en voedingswaarde, zoals het aantal calorieën en het suikergehalte. Daarom roept de Consumentenbond op tot verplichte etikettering op alcohol.
Onderzoek Consumentenbond | Kruidenmixen bevatten weinig kruiden
Zakjes en potjes kruidenmix bevatten weinig en kruiden en specerijen en juist veel goedkope opvullende ingrediënten zoals zout, (paneer)meel, suiker of groentepoeder. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
FAO: forse stijging prijzen voedsel
Hoewel de omikron-variant van het SARS-CoV-2 virus de prijzen van grondstoffen voor levensmiddelen iets lijkt te laten dalen, maakte de FAO deze week bekend dat de prijzen van verschillende basisproducten sinds een jaar fors zijn gestegen. De FAO-index van de voedselprijzen (FFPI) bereikte in november 2021 gemiddeld 134,4 punten, een stijging...