Volkoren knäckebröd vaak niet 100 procent volkoren

knackebrod

Volkoren-knäckebröd bevat vaak niet uitsluitend volkorenmeel, maar voor een aanzienlijk deel ook witte bloem. Dat was het geval bij 6 van de 10 soorten volkoren-knäckebröd, zegt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Het ging om producten van Albert Heijn, Aldi, Bolletje, Jumbo, Lidl en Plus.

De Consumentenbond stelt dat fabrikanten zich verschuilen achter een 30 jaar oude afspraak met de NVWA, die luidt dat knäckebröd volkoren mag heten als het tenminste 50 procent volkorenmeel bevat. De bond heeft de NVWA gevraagd die afspraak te herzien.

Bij brood is de term volkoren alleen toegestaan als 100 procent van het meel volkoren is, maar voor andere bakkerijproducten is geen percentage in de Warenwet vastgelegd.

Grote verschillen

Zo ontstaan soms grote verschillen en dat is voor consumenten verwarrend. Bolletje volkoren-knäckebröd bijvoorbeeld, bestaat voor iets meer dan de helft uit volkorenmeel en bevat 12 gram vezels per 100 gram, terwijl Fjord volkoren-knäckebröd, met 100 procent volkorenmeel, 22 gram vezels per 100 gram levert.

De fabrikanten die geen 100 procent volkorenmeel gebruiken, zijn door de Consumentenbond verzocht om de samenstelling van hun product te wijzigen òf de verpakking zo aan te passen dat consumenten duidelijk weten wat ze kopen.

Meer over het onderzoek naar volkoren-knäckebröd, inclusief een consumentensmaaktest, staat in de Consumentengids van december.

Lees ook:

 
Lees ook
Kurkuma heeft negatief effect op kankerbehandeling

Kurkuma heeft negatief effect op kankerbehandeling

Kurkuma is een belangrijk ingrediënt in tal van oosterse gerechten, en het is populair omdat het de gezondheid zou bevorderen. Het Indiase specerij wordt zelfs in tabletvorm geslikt als supplement, met name onder kankerpatiënten. Onderzoekers van het Erasmus MC waarschuwen nu daarmee op te passen. In Nederland krijgen jaarlijks 14.500 vrouwen...

IFFI Masterclass Innovations: innoveer en co-creëer!

IFFI Masterclass Innovations: innoveer en co-creëer!

Ingredients For Food Innovators organiseert op donderdag 11 en vrijdag 12 april in Rotterdam een masterclass Innovations met bovengenoemd thema. Geheel gewijd aan SMART en AGILE innoveren in de voedingsindustrie. Drie keer per jaar organiseert het IFFI netwerk masterclasses voor leden en niet-leden en de editie van april draait om ‘anders’...

Corbion opent nieuwe fabriek in Gorinchem

Corbion opent nieuwe fabriek in Gorinchem

Corbion heeft een gloednieuwe fabriek in Gorinchem geopend voor de productie van azijnpoeder. Dit poeder verkoopt de ingrediëntenproducent als clean label alternatief voor synthetische additieven om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verbeteren. Het poeder is onderdeel van de Verdad-productlijn van Corbion: additieven op basis van azijn,...