Zout- en verzadigd vetgehalte in levensmiddelen daalt langzaam

De afgelopen 6 jaar nam het zoutgehalte van levensmiddelen met 11 procent af. Ook daalde het percentage verzadigd vet in 2017. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de samenstelling (zout en verzadigd vet) van levensmiddelen in Nederland van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Zoutgehalte

Sinds 2011 monitort de NVWA het zoutgehalte in levensmiddelen. De voedselautoriteit onderzocht 404 levensmiddelen (brood, chips en zoutjes, conserven, (diepvries-)snacks, kaas, kant-en-klaar-maaltijden, koek en banket, sauzen, soep en vleeswaren). Gemiddeld daalde het zoutgehalte van producten te zien met 11 procent.

De sterkste dalingen waren te zien in de productgroepen kaas (-27 procent), (groente)conserven (-34 procent), brood (-16 procent) en kant-en-klaarmaaltijden (-24 procent). In de productgroep sauzen daalde het zoutgehalte niet, maar nam juist toe met 8 procent. Wanneer de monitoringsgegevens van alle onderzochte producten over de jaren worden vergeleken is het gemiddelde zoutgehalte gedaald van 1,24 procent in 2011 naar 1,13 procent in 2017.

 

Verzadigd vet

Het verzadigd vetgehalte in levensmiddelen neemt ook langzaam af. In 2016 voldeed bijvoorbeeld 48 procent van de bemonsterde paté en smeerleverworst aan de afgesproken maximale norm voor verzadigd vet. In 2017 was dit 60 procent. 94 procent van de bemonsterde kant- en klaar-maaltijden voldeed aan de aanstaande norm voor verzadigd vet.

Etiketten

Uit het onderzoek kwomt ook naar voren dat de informatie op de etiketten niet altijd klopt. Het zoutgehalte dat wordt vermeld op het productetiket ligt over het algemeen hoger dan het geanalyseerde gehalte. Dit is vooral duidelijk bij de productgroep kaas.

Voor verzadigd vet is het tegenovergestelde het geval. Het meest opvallende is dat in Saksische smeerleverworst 12% meer verzadigd vet wordt geanalyseerd dan het etiket vermeld.

Lees ook:

 

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
NVWA neemt vier pallets vlees in beslag

NVWA neemt vier pallets vlees in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdag 16 juli vier pallets met vlees in beslag genomen in Den Haag. De NVWA doet onderzoek naar valsheid in geschrifte bij illegale import van vleesproducten vermoedelijk afkomstig uit China.

NVWA vindt te hoge acrylamidegehaltes in pepernoten bij inspectie

NVWA vindt te hoge acrylamidegehaltes in pepernoten bij inspectie

De Nederlanders Voedsel- en Warenautoriteit heeft in 2021 bij ambachtelijke bakkerijen de producten bruinbrood, witbrood, croissants, kruidnoten en pepernoten gemonitord op het gehalte aan acrylamide. Een deel van de pepernoten bevatte een gehalte boven het referentieniveau.

NVWA waarschuwt opnieuw voor MDMA in grote champagneflessen Moët Imperial Ice

NVWA waarschuwt opnieuw voor MDMA in grote champagneflessen Moët Imperial Ice

Voor de tweede keer waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) consumenten voor de mogelijke aanwezigheid van MDMA in de 3-literflessen champagne van het merk Moët & Chandon Ice Impérial. Februari 2022 gaf NVWA de eerste waarschuwing.