EVMI 3 2019

EVMI 3 staat in het teken van carrière en arbeidsmarkt. Natuurlijk buigen we ons over de tekorten op de arbeidsmarkt en bespreken we de perspectieven voor start-ups in de voedselindustrie. Maar we houden het vooral positief. Zo bezoeken we een van de beste werkplekken in de foodsector en spreken we met de zakenvrouw van het jaar.

In deze uitgave:

  • Zakenvrouw in de zuivelsector
  • Het perspectief van start-ups
  • Personeelstekort FrieslandCampina 
  • Tony's Chocolonely als werkgever
  • Bayer over Monsanto en landbouw van de toekomst
  • Flexibele robots in agrofood

En de rubrieken

  • Blik op de branche
  • De visie van...
  • Labtechnology
  • Verpakkingsmonitor
  • De werkdag van...
  • Boeken
In deze editie
'Mbo'ers zijn keihard nodig'

'Mbo'ers zijn keihard nodig'

Binnenkort opent de Food Innovation Academy de deuren in Vlaardingen. FrieslandCampina, Meneba, Royal Steensma en Verstegen voerden ruim vijf jaar geleden de eerste verkennende gesprekken voor de nieuwe food-opleiding. ‘Opleidingen misten een link met de praktijk op de werkvloer.’ FrieslandCampina was een van de drijvende krachten achter...

Medewerkers  op nummer één

Medewerkers op nummer één

De economie groeit. Dat betekent meer banen, maar er zijn niet altijd mensen om deze te vervullen. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste mensen binnenkrijgt? En deze weet te behouden? Eurofins Food, Feed & Water Testing Netherlands doet het als volgt.  HR manager Tom Groen zegt te merken dat het goed gaat met de economie. ‘Het gevolg is...

Interview: Zakenvrouw van het jaar runt kaas-familiebedrijf

Interview: Zakenvrouw van het jaar runt kaas-familiebedrijf

Mireille Kaptein leidt een familiebedrijf in de zuivelsector. Onlangs werd ze verkozen tot zakenvrouw van het jaar. ‘Wanneer je als dochter de zaak overneemt, moet je je eerst bewijzen.’ Mireille Kaptein staat al tien jaar aan het roer van Kaptein, een familiebedrijf dat groot is geworden in de kaas en boter. Ze nam, als derde generatie,...

'Een bedrijfscultuur kun je niet van bovenaf bepalen'

'Een bedrijfscultuur kun je niet van bovenaf bepalen'

Tony’s Chocolonely heeft dit jaar een tweede plaats veroverd in de strijd om de titel ‘beste werkplek van Nederland’. Wat heb je nodig om zo’n werkplek te worden? ‘Alle medewerkers leven de kernwaarden van Tony’s.’ Kernwaarden van Tony’s Chocolonely zijn ondernemend, kritisch, eigenzinnig en om blij van...

Zon in de champignons

Zon in de champignons

Paddenstoelen zijn van nature een bron van vitamine D. Maar champignons van de kweker bevatten die vitamine niet - tot voor kort. Banken Champignons, Scelta Mushrooms en The Greenery brengen de vitaminebommetjes op de markt. Mensen hebben vitamine D nodig om calcium uit hun voeding te kunnen opnemen. Vitamine D wordt vooral gevormd als de zon op de...

Kurkuma beïnvloedt kankerbehandeling

Kurkuma beïnvloedt kankerbehandeling

Specerijen zijn lekker in je gerechten, maar soms worden er ook allerlei gezondheidsclaims op geplakt. Zo is kurkuma populair onder kankerpatiënten. Gevaarlijk, zegt het Erasmus MC. Kurkuma is een belangrijk ingrediënt in tal van oosterse gerechten, en het is erg populair omdat het de gezondheid zou bevorderen. Het Indiase specerij wordt...

Sojavervanger  uit de vijver

Sojavervanger uit de vijver

Eendenkroos groeit razendsnel en is eiwitrijk. Daarom is het een goed, duurzaam alternatief voor soja, denken onderzoekers en ondernemers. Zeker als je het kweekt op het mestoverschot. Het groeit écht hard en makkelijk’, benadrukt Reindert Devlamynck, doctoraatstudent aan de Universiteit Gent, nog maar eens. ‘Dat las ik, maar het...

Nutriscore en handhaving

Nutriscore en handhaving

Een algemeen, breed gedragen voedselkeuzelogo moet er in de nabije toekomst voor zorgen dat consumenten op een makkelijke manier gezonde keuzes kunnen maken. Een veelbesproken optie is Nutriscore. De afgelopen tijd is dit logo veel in het nieuws geweest. Nicole van Gemert, directeur van Foodwatch, geeft haar mening. Wat vindt foodwatch van de Nutriscore? ‘Ons...

‘Monsanto en Bayer zijn een perfect fit’

‘Monsanto en Bayer zijn een perfect fit’

Het Duitse farma- en voedseltechbedrijf Bayer nam een risico door het veel bekritiseerde Monsanto over te nemen. Het is voor Bayer reden voor een charme-offensief. ‘We gaan een aantal dingen heel anders aanpakken’, belooft topman Axel Steiger. We spreken Axel Steiger, sinds 2015 ceo van Bayer in de Benelux, in het forse kantoor van Bayer...

CO2-vrij brouwen met ijzerverbranding

CO2-vrij brouwen met ijzerverbranding

Fotocredits: Bart Van Overbeeke  Een CO2-vrij biertje brouwen met ijzerwarmte. Het kan, denkt het Eindhovense studententeam SOLID. Swinkels Family Brewers werkt mee aan een demonstratieproef van € 2,4 miljoen. Eind juli drinkt Bart Ruis, technical manager van het Eindhovense studententeam SOLID, zijn eerste biertje gebrouwen op ‘ijzerwarmte’....