Bedrijven gezocht voor herformulering producten

TNO en Wageningen UR Food & Biobased Research (FBR) zoeken foodbedrijven die hun producten gezonder willen maken. Door mee te doen als partner in het project profiteren ze van gezamenlijk onderzoek van TNO en FBR, dat gefinancierd wordt door de overheid.

In het consortiumproject wordt gewerkt aan het herformuleren van bestaande producten én het ontwikkelen van innovatieve alternatieven.

Bij bestaande producten gaat het om de verbetering van de samenstelling van voedingsmiddelen, door vet-, zout-, eiwit- en/of suikergehaltes te verminderen. Dit zonder dat consumenten een verlies aan kwaliteit of smaak ervaren.

Ook etikettering en verpakking

Om het voedingspatroon te verbeteren, is het van belang dat foodfabrikanten hun producten intrinsiek en extrinsiek aanpassen.

Intrinsiek gebeurt dit door de samenstelling gezonder te maken, en extrinsiek, door duidelijkere productinformatie (etikettering, gezondheidsinformatie, soort verpakking) die consumenten stimuleert om gezondere keuzes te maken. Dit project richt zich op beide factoren en hun interactie.

Bijkomende uitdaging is om het geherformuleerde, verbeterde product goed te communiceren naar de consument. Het blijkt namelijk dat veel consumenten denken dat minder zout of suiker in een product een negatief effect heeft op de productkwaliteit.

Effecten meten en delen

In dit project worden deze mogelijke effecten direct gemeten voor de geherformuleerde producten. De resultaten voor verschillende productgroepen worden gedeeld met alle partners in het project, zodat zij er hun voordeel mee kunnen doen bij hun eigen productontwikkeling en marketing, gericht op specifieke doelgroepen zoals tieners of ouderen.

Geïnteresseerde partijen kunnen deelnemen aan het onderzoeksprogramma, dat voor de zomer van 2015 van start gaat en een verwachte looptijd heeft van twee jaar.

Meer info: joost.blankestijn@tno.nl

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Vetzuursamenstelling

(premium)

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

CSM Ingredients presenteert eerste duurzaamheidsverslag

CSM Ingredients presenteert eerste duurzaamheidsverslag

CSM Ingredients, innovatie- en productiebedrijf van food tech ingrediënten, presenteert een nieuwe benadering van duurzaamheid met zijn “Thrive for Impact”-plan. Met dit plan wil het bedrijf een verantwoorde manier van zakendoen waarbij de maatschappij en planeet centraal staan bevorderen. Daarvoor presenteert CSM Ingredients zijn eerste duurzaamheidsverslag...

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.