Foodwatch: VWS trekt claim dat afspraken over zoutreductie zijn nagekomen in

Zout

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de claim dat de afspraken over zoutreductie in groenteconserven door de conservensector zijn nagekomen, ingetrokken. Dit volgt na een klacht van Foodwatch. De voedselwaakhond liet zien dat grote conservenfabrikanten regelmatig de in 2011 afgesproken zoutnormen overtreden.

Zoutreductie

Voedingsfabrikanten stoppen veel zout, suiker en vet in producten. Dit kan schade toebrengen aan de gezondheid van consumenten. Zo kan te veel zout leiden tot verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking. Een verlaging in zoutgehalte kan al snel tienduizenden ziektegevallen voorkomen.

In 2011 maakte de conservensector afspraken over de verlaging van het zoutgehalte in groenteconserven. Er werden maximale zoutgehalten afgesproken. Als die gehaald zouden worden, dan werd ervan uitgegaan dat het zoutgehalte in deze groenteconserven met 25 procent zou dalen. In 2012 deed het RIVM een beperkte steekproef met betrekking tot het zoutgehalte in groenteconserven. Hierin werd 30 procent minder zout gevonden dan voorafgaand aan de afspraak werd gemeten. Geconcludeerd werd dat de afspraak daarmee was nagekomen.

Steekproef Foodwatch

Uit een recente steekproef van Foodwatch onder 144 potjes en blikjes groenteconserven van de grote (huis)merken blijkt echter dat een deel van de groenteconserven vijf jaar na deze afspraak nog steeds meer zout bevat dan de afgesproken maximale waarden. In de steekproef was dit één op de zeven conserven (14 procent). De overschrijdingen werden gevonden in conserven van alle onderzochte merken: Hak, Bonduelle en de huismerken van Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi.

Foodwatch confronteerde de bedrijven hiermee en zij erkennen de overschrijdingen. Albert Heijn, Jumbo en Aldi hebben beloofd de zoutgehaltes te gaan verlagen. Hak en Bonduelle geven ook aan bezig te zijn met zoutreductie maar zijn weinig concreet over de gehalten. Lidl kon nog niet inhoudelijk reageren.

Rectificatie

Ook informeerde Foodwatch het RIVM en het ministerie van VWS en verzochten om een rectificatie op de website van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Het ministerie antwoordde hierop: “Naar aanleiding daarvan hebben wij in eerste instantie de website afgelopen week laten aanpassen. Vervolgens zullen we binnenkort de inhoud van uw email met de Stuurgroep van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling bespreken.”

Op de website stond voorheen: "de afspraak bleek dus nagekomen te zijn". VWS haalde deze conclusie weg. Ook werd op de site gesteld dat "de groenteconserven eind 2012 ca. 30% minder zout bevatten." Dit betrof echter alleen het deel van de (10 soorten) groenteconserven waarover afspraken waren gemaakt en niet de groenten die daarbuiten vielen. Ook dit werd gerectificeerd tot: "de in de afspraak opgenomen categorieën groenteconserven eind 2012 ca. 30% minder zout bevatten".

Zelfregulering

Volgens Foodwatch gebruikte minister Schippers de zoutreductie bij groenteconserven als succesvol voorbeeld van zelfregulering van de voedingsindustrie op zout, vet en suiker. Onlangs bleek uit onderzoek van het RIVM al dat deze zelfregulering ernstig faalt. Het RIVM concludeerde dat de afgelopen jaren enige zoutreductie was behaald, vet amper was gedaald en suiker zelfs in geen enkele categorie significant was gedaald.

Foodwatch bekritiseert al langer het vertrouwen van de minister in zelfregulering van de voedingsindustrie. “De voedingsindustrie waakt niet over de volksgezondheid. Dat hoort de overheid te doen" aldus de voedselwaakhond.

Lees ook:

RIVM: ‘Minder zout in sommige voedingsmiddelen, suikergehalte daalt niet' (6 april 2017)

       
Lees ook
Foodwatch over transparantie hoogleraren: ‘WUR komt belofte niet na’

Foodwatch over transparantie hoogleraren: ‘WUR komt belofte niet na’

Een derde van de bijzonder hoogleraren voeding van Wageningen University & Research (WUR) is nog steeds niet transparant over diens werkzaamheden buiten de universiteit. Dat constateert voedselwaakhond foodwatch een half jaar na hun eerste rapport over de kwestie.

Aldi stapt in 2023 over op Beter leven kip

Aldi stapt in 2023 over op Beter leven kip

Aldi stapt over op kip met het Beter leven keurmerk. Vanaf 2023 hebben alle verse kipproducten in de schappen minimaal één Beter Leven-ster. Dit geldt eind 2021 al voor alle kipvleeswaren. De supermarktketen is de vijfde die deze stap zet. Eerder maakten Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus al bekend over te stappen op kip met het Beter leven-keurmerk.  Dierenwelzijn...

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.