Olijven met kopersulfaat in Italië

De Italiaanse politie heeft in Apulië 85.000 kilo olijven met kleurstoffen in beslag genomen en 18 arrestaties verricht. De olijven bevatten koperchlorofyl en kopersulfaat zodat ze weer een frisgroene kleur hadden gekregen en dus verser oogden. Dat meldt de NOS.

Kopersulfaat is in hoge concentraties giftig voor mensen en schadelijk voor het milieu. Koperchlorofyl is een kleurstof die aan voedingsmiddelen toegevoegd mag worden, maar dan moet het natuurlijk wel op het etiket vermeld worden.

De 18 worden volgens de NOS verdacht van handel in schadelijke levensmiddelen en het produceren van voedsel met verboden chemische toevoegingen.

Kleurverlies gemaskeerd

Oudere olijven, van de oogst van vorig jaar, verliezen hun kleur en krijgen vlekken. Door koperchlorofyl en kopersulfaat toe te voegen wordt dit gemaskeerd. Apulië, in zuidoost-Italië is de belangrijkste Italiaanse regio voor de productie van olijven.

Het politieonderzoek loopt al sinds vorig jaar oktober. Toen kwam door dna-testen aan het licht dat verschillende olijven met als herkomst Italië, in werkelijkheid waren geïmporteerd uit Spanje of Griekenland.

Ook geknoei met olijfolie

In november kwam in Italië ook al fraude aan het licht met olijfolie. Zeven olijfolieproducenten werden verdacht van het verkopen van ‘gewone’ olijfolie als duurdere ‘extra vergine’.

In 2008 werden in Italië arrestaties verricht toen aan plantaardige olie de kleurstoffen bètacaroteen en chlorofyl waren toegevoegd. Dit om het daarna te kunnen verkopen als olijfolie.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
CSM Ingredients presenteert eerste duurzaamheidsverslag

CSM Ingredients presenteert eerste duurzaamheidsverslag

CSM Ingredients, innovatie- en productiebedrijf van food tech ingrediënten, presenteert een nieuwe benadering van duurzaamheid met zijn “Thrive for Impact”-plan. Met dit plan wil het bedrijf een verantwoorde manier van zakendoen waarbij de maatschappij en planeet centraal staan bevorderen. Daarvoor presenteert CSM Ingredients zijn eerste duurzaamheidsverslag...

BENEO neemt het Nederlandse bedrijf Meatless over

BENEO neemt het Nederlandse bedrijf Meatless over

Ingrediëntenproducent BENEO neemt het Nederlandse bedrijf Meatless over. Het management van Meatless, gevestigd in Goes, blijft na de overname in functie. Meatless produceert ingrediënten die gebruikt worden in plantaardige alternatieven voor vlees en vis.

Consumentenbond: Alcoholfabrikanten moeten transparant zijn over hun producten

Consumentenbond: Alcoholfabrikanten moeten transparant zijn over hun producten

De Consumentenbond vindt dat alcoholfabrikanten niet transparant zijn over hun drank. Op het etiket ontbreken vaak de ingrediënten en voedingswaarde, zoals het aantal calorieën en het suikergehalte. Daarom roept de Consumentenbond op tot verplichte etikettering op alcohol.