Overzichtsstudie naar zoetstoffen schept geen duidelijkheid

frisdrank3

Zijn kunstmatige zoetstoffen wel zo gezond, of kleven er gezondheidsrisico’s aan? Die vraag houdt onderzoekers, producenten en (vooral) consumenten al bezig sinds de eerste suikervrije cola’s in de winkel liggen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil tot een algemeen advies komen over kunstmatige zoetstoffen, maar het onderzoek dat de organisatie van de nodige kennis moest voorzien komt tot een weinig bevredigende conclusie: er is meer onderzoek nodig.

Geen idee, lijken de onderzoekers te antwoorden op de vraag wat de gezondheidseffecten zijn van zoetstoffen als aspartaam en sacharine. In de uitgebreide overzichtsstudie die is gepubliceerd in het gerenommeerde BMJ (British Medical Journal), legden ze honderden experimenten en studies onder het vergrootglas. De onderzoekers, en daarmee ook de WHO, komen bedrogen uit. De meeste onderzoeken bleken van te lage kwaliteit te zijn om tot een bruikbare conclusie te komen, ofwel omdat ze methodologisch niet goed in elkaar zaten, ofwel omdat de rapportage niet gedetailleerd genoeg was.

Niets bewezen

Geen van de vermeende negatieve effecten van de verschillende zoetstoffen achtten de onderzoekers als bewezen, wat natuurlijk geen verrassing is. Maar ook de positieve effecten van zoetstoffen zijn niet aangetoond. Zelfs als het gaat om de effecten van zoetstoffen op diabetes of het lichaamsgewicht spreken verschillende studies elkaar tegen of zijn de onderzoekstermijnen te kort om tot betrouwbare resultaten te kunnen komen.

‘Een betrouwbare beoordeling geven van de effecten van verschillende zoetstoffen is een uitdaging’, schrijven de onderzoekers in hun conclusie. ‘Vooralsnog onmogelijk’, lijken ze eigenlijk te willen zeggen. Want de enige adviezen die de publicatie geeft zijn suggesties voor verder onderzoek. Intussen achtten ze de positieve gezondheidseffecten van de zoetstoffen als niet bewezen. Negatieve effecten zijn evenmin bewezen, maar ook niet uit te sluiten.

Lees ook
Zoete praatjes

Zoete praatjes

In februari kwam het British Medical Journal met de resultaten van een metastudie naar de positieve en negatieve gevolgen van de inname van kunstmatige zoetstoffen. De conclusie, kort door de bocht: het is allemaal best ingewikkeld en we zien geen duidelijke effecten. Dat geldt overigens beide kanten op: geen meetbare gezondheidsschade,...

Zoete biotech: DSM maakt stevia met fermentatie

Zoete biotech: DSM maakt stevia met fermentatie

De zoetstof stevia wekt de interesse van fabrikanten omdat hij de smaak van suiker benadert. Tot voor kort werd die stof uit de plant stevia rebaudiana (honingkruid) gehaald. DSM is erin geslaagd een alternatieve, biotechnologische productiemethode te ontwikkelen die goedkoper en duurzamer is. Suiker is de laatste tien jaar uitgegroeid tot volksvijand...

HAK stopt klassiekers in 0%-jasje

HAK stopt klassiekers in 0%-jasje

Groentefabrikant HAK speelt in op de wensen van de moderne consument en voegt daarom vier producten toe aan de 0%-lijn. Deze klassiekers met groente en peulvruchten bevatten geen toegevoegde suiker en zout. HAK maakt vier klassiekers verkrijgbaar als 0%-variant. Rode kool met appel, rode bieten, bruine bonen en witte bonen in tomatensaus zijn vanaf...