RF-technologie: in-pack steriliseren met minimale hitteschade

201809-TOP_RF_PILOT_met_logo

Het Wageningse technologiebedrijf TOP BV ontwikkelt een nieuwe sterilisatie-oplossing op basis van Radio Frequency-technologie. Hiermee kunnen voedingsmiddelen in verpakking veel korter verhit worden dan met gangbare technieken, met minder hitteschade aan het product.

Onze oma’s zijn niet vies van een pot erwten met worteltjes. Maar met de huidige trend naar zo vers mogelijke producten zal de aanblik van een hoopje geconserveerde erwtjes bij de moderne consument steeds meer walging oproepen. De hitte die nodig is om een voedselproduct in-pack te steriliseren en lang houdbaar te maken, is funest voor de kwaliteit van het voedsel. Toch is het niet onmogelijk om versheid te benaderen zonder toe te geven op houdbaarheid. TOP zoekt naar die gouden combinatie met Radio Frequency-sterilisatie.

RF-sterilisatie

De kracht van RF-sterilisatie is de korte verhittingsduur. Gangbare sterilisatietechnieken komen al snel uit op een uur, want het kost tijd om een product tot in de kern lang genoeg te verhitten om alle micro-organismen te vernietigen. Met RF-sterilisatie is de juiste temperatuur binnen tien minuten bereikt. Het product wordt verhit doordat ionen die erin aanwezig zijn door de straling in beweging worden gezet. Daarbij wordt in het hele product de warmte homogeen opgewekt, en niet van buiten naar binnen. Het resultaat is zeer beperkte hitteschade, en dus een betere smaak, kleur en structuur dan bij andere manieren van pasteurisatie of sterilisatie in verpakking.

Minder flexibel

Een in-pack sterilisatie-oplossing die weinig hitteschade veroorzaakt; het lijkt te mooi om waar te zijn. Helaas moet ook TOP toegeven dat de fabrikant er een prijs voor zal betalen, met name op het gebied van flexibiliteit. De machine van TOP werkt met omhulsels die verpakkingsspecifiek zijn, en ook de zogenoemde Radio Frequency-horn moet nauwkeurig worden ingesteld op basis van de verpakkingen die je gebruikt. Switchen naar een andere verpakking gaat niet zomaar; dat betekent ombouwen.

Toekomst

TOP heeft inmiddels een kleine pilotinstallatie gebouwd. Die werkt in bulk, maar het systeem is ontworpen om in-line te werken. Het zal nog wel even duren voordat TOP de technologie op grote schaal kan implementeren en hij op de markt verkrijgbaar is. Maar aangezien RF-sterilisatie betere resultaten geeft en minder complicaties oplevert dan vergelijkbare technologieën, is het een ontwikkeling die we in de gaten moeten houden.

Lees ook
WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

Houdbaarheids-iconen op de verpakking kunnen consumenten helpen om minder voedsel te verspillen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Het onderzoek laat zien dat het loont om te investeren in duidelijke houdbaarheidsinformatie op de verpakking en biedt aanknopingspunten voor de praktijk.

Voorstel Europese norm voor de bepaling van de koolstof- en stikstof isotoop ratio’s in voedingsproducten

Voorstel Europese norm voor de bepaling van de koolstof- en stikstof isotoop ratio’s in voedingsproducten

Binnen CEN is er een voorstel gedaan om een norm te ontwikkelen voor de bepaling van koolstof- en stikstof isotoop ratio’s in voedingsproducten. NEN kan namens Nederlandse belanghebbenden input geven op dit voorstel. Tot en met 4 april kunnen belanghebbende partijen hun inbreng aanleveren bij NEN.

NEN onderzoekt intrekking van norm voor aantonen nabesmetting in melkproducten

NEN onderzoekt intrekking van norm voor aantonen nabesmetting in melkproducten

Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) onderzoekt of de norm NEN 6821 ‘Gepasteuriseerde melk en vloeibare melkproducten - Aantonen van nabesmetting’ uit 2013 moet blijven bestaan. Een groot deel van de Nederlandse zuivelsector past deze niet meer toe. De werkgroep adviseert daarom om de norm in te trekken.