Seaweed Harvest Holland breidt uit

Zeewier_LR

Seaweed Harvest Holland gaat komend jaar uitbreiden van één naar vijf hectare. De Zeeuwse zeewierboerderij en een laboratorium kweekt zeewier in Kamperland en laat het groeien in de Schelphoek, een natuurgebied bij Serooskerke op Schouwen-Duiveland.

Het bedrijf begon vijf jaar geleden met wat onderzoeken. Sinds dit jaar is het een echt bedrijf en meteen de grootste zeewierkweker van Europa. Zeewier is volgens Julia Wald van Universiteit van Wageningen het voedsel van de toekomst. Het wordt al duizenden jaren gegeten in Azië. Zeewier is zeer eiwitrijk en neemt de helft van alle CO2 op. De kweek is daardoor geen belasting voor het milieu. Naast voedsel worden stoffen uit zeewier ook verwerkt in tandpasta, vla, koffiemelk, ijs en medicijnen.

Seaweed Harvest Holland deed samen met Wald onderzoek. Ze ontdekten hoe de sporen van zeewier zijn te scheiden en in snel tempo kunnen groeien. Het moment om uit te gaan breiden.  De  ene hectare die het bedrijf nu omvat realiseert op jaarbasis een productie van 250 tot 400 ton. Komend jaar breidt het bedrijf uit naar vijf hectare.

Bron: Algemeen Dagblad

Lees ook:

Van Dam: “Zeewier is de groente van de toekomst" (14 april 2017)

Lees ook
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Samenwerking Dutch Seaweed Group en Seaweed Food Solutions

Samenwerking Dutch Seaweed Group en Seaweed Food Solutions

Dutch Seaweed Group en Seaweed Food Solutions gaan samenwerken. De twee partijen willen een zeewierblend ontwikkelen met Wakame en Royal Kombu uit de Oosterschelde wat de voedingsmiddelenindustrie direct kan gebruiken.

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Ongeveer 370 derdejaars vwo-leerlingen van vijf Nederlandse Technasia deden mee aan het project 'Stop Voedselverspilling'. Hun opdracht? Een oplossing ontwikkelen voor het weggooien van voedsel. Tijdens de Floriade Expo in Almere werden op 17 mei de winnaars bekend gemaakt.