EVMI 6 2019

Logistiek, het thema van EVMI editie 6, is een ontzettend breed onderwerp. In 2019 draait logistiek niet meer alleen maar om efficiency, maar spelen andere kwesties als duurzaamheid en flexibiliteit ook een grote rol. Nieuwe technologieën zullen het bijvoorbeeld mogelijk maken om verslogistiek af te stemmen op de wensen van specifieke klanten, een ontwikkeling waar we in deze editie dieper op in gaan. 

En verder:

Duurzame ketens bouwen

Een bedrijf dat uit ervaring weet hoe ingewikkeld het is om een zo duurzaam mogelijke supply chain op te bouwen is Oatly (zie pagina 24). Deze fabrikant van plantaardige zuivelalternatieven probeert zijn CO2-uitstoot zo laag mogelijk te krijgen, en bouwt tegelijkertijd from scratch een wereldwijd distributienetwerk op om de snelle groei aan te kunnen. Met duurzaamheid op de eerste plaats ziet die keten van Oatly er heel anders uit dan bij andere wereldwijd opererende bedrijven.

Gistfabriek Delft 150 jaar oud

Precies honderdvijftig jaar geleden werd de Nederlandsche Gist- en
Spiritusfabriek in Delft opgericht. Met een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling
die huidige eigenaar DSM ter ere van dit jubileum heeft geopend, reizen we door
de boeiende geschiedenis van de fabrikant van het beroemde Koningsgist.

Hennep als eiwitbron

HempFlax in Oude Pekela verwerkt sinds 1993 vezels uit lokaal verbouwde
hennep. Terwijl hennepteelt na de Tweede Wereldoorlog verboden werd omdat
deze geen voedsel opleverde, zijn ‘neutraceuticals’ nu uitgegroeid tot belangrijke
markt voor vezelhennep. Eén van de nieuwste loten aan de stam is hennepeiwit.

In deze editie
Cargill zet in op chocolade met minder suiker

Cargill zet in op chocolade met minder suiker

Cargill investeert vier miljoen euro in haar Belgische fabriek in Moeskroen om chocolade met dertig procent minder suiker te kunnen produceren. Hiermee wil het Amerikaanse familiebedrijf de groeiende nichemarkt van zoetwaren met verlaagde suikergehaltes bedienen. Met een breed assortiment aan suikervervangers en een doseringssysteem kan het suikergehalte...

Zo bouwt Oatly zijn duurzame ketens op

Zo bouwt Oatly zijn duurzame ketens op

De Zweedse haverdrinkproducent Oatly groeit razendsnel en opende onlangs een nieuwe fabriek in Vlissingen. Het bedrijf werkt hard om hun voorheen simpele supply chain te transformeren tot een wereldwijd, duurzaam netwerk. Hoe bouw je een wereldwijde keten met duurzaamheid op de eerste plaats? Hoewel Oatly met zijn plantaardige zuivelalternatieven overkomt...

Gist en de oorsprong van de Nederlandse biotechnologie

Gist en de oorsprong van de Nederlandse biotechnologie

Precies honderdvijftig jaar geleden werd de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek in Delft opgericht. Met een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling die huidige eigenaar DSM ter ere van dit jubileum heeft geopend, reizen we door de boeiende geschiedenis van de fabrikant van het beroemde Koningsgist.  We staan in het vroeg twintigste-eeuwse...

Verslogistiek met klant als basis

Verslogistiek met klant als basis

Het begrip ‘Quality Controlled Logistics’ (QCL) werd al in 2007 gemunt in Wageningen. Het Internet of Things (IoT) maakt het nu realiteit: sensormetingen en modellen maken het mogelijk de kwaliteit van versproducten af te stemmen op klantwensen. ‘QCL maakt de keten van versproducten intelligent’, vat Eelke Westra van Wageningen...

Vezelhennep als eiwit- en oliebron

Vezelhennep als eiwit- en oliebron

HempFlax in Oude Pekela verwerkt sinds 1993 vezels uit lokaal verbouwde hennep. Terwijl hennepteelt na de Tweede Wereldoorlog verboden werd omdat deze geen voedsel opleverde, zijn ‘neutraceuticals’ nu uitgegroeid tot belangrijke markt voor vezelhennep. Eén van de nieuwste loten aan de stam is hennepeiwit. Door naar mogelijkheden...

Uniek logistiek systeem bij SPAR

Uniek logistiek systeem bij SPAR

Dit jaar nam food retailer Spar een nieuw distributiecentrum in bedrijf met een vergaand gemechaniseerde oplossing. Zowel de palletopslag als orderverzameling gebeurt voor een groot deel automatisch. Dat is uniek in supermarktland, en misschien wel met goede reden. SPAR begon in 1932 als coöperatie van onafhankelijke winkels. Door samen te werken...

De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De dag begint voor Liselotte Mooiweer, project manager/development specialist Early Life Nutrition bij FrieslandCampina Ingredients, met een fietstocht naar de campus van de Wageningen Universiteit. Daar is het lichte gebouw van het FrieslandCampina innovation centre met haar laboratoria, proefproductielhal en kantoren gehuisvest. Liselotte Mooiweer is...

Interview: de wereld verbeteren met kruiden

Interview: de wereld verbeteren met kruiden

Het zijn uitdagende tijden, vindt Michel Driessen, CEO bij Verstegen Spices & Sauces. De markt verschuift, het klimaat verandert, en wereldwijd wordt de politiek instabieler. Michel wil Verstegen niet alleen zo goed mogelijk door deze tijd loodsen, maar er ook een ander bedrijf van maken. ‘Een organisatie die een positieve impact heeft op...

Boekrecensie: 'Food Routes' van Robyn Metcalfe

Boekrecensie: 'Food Routes' van Robyn Metcalfe

Zelfbenoemde ‘voedselfuturist’ Robyn Metcalfe beschrijft de realiteit en (beoogde) toekomst van voedsel-supply chains in een boek dat onleesbaar is door zijn geforceerde toegankelijkheid.